«Φωτιά» και στα Γιάννενα οι τιμές φοιτητικής στέγης!

Στο «κυνήγι» στέγης για τα χρόνια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ρίχτηκαν ήδη από χθες πολλοί νεοεισαχθέντες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι, μαζί με τις οικογένειές τους, με τιμές σημαντικά υψηλότερες φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Για την ανοδική πορεία των τιμών στα διαμερίσματα της πόλης που διατίθενται προς ενοικίαση σε φοιτητές μίλησε χθες στον «Π.Λ.» ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπάσιος, ο οποίος προχώρησε και σε συστάσεις για να αποφύγουν τα παιδιά «παγίδες» της αγοράς.

Τσουχτερά ενοίκια

Γκαρσονιέρες και δυάρια διαμερίσματα είναι αυτά τα οποία αναζητούν για να μείνουν οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όμως θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό επειδή οι τιμές έχουν σημειώσει και στην περιοχή μας σημαντική αύξηση. 

Όπως έκανε γνωστό ο Θ. Μπάσιος, μία γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στο κέντρο της πόλης διατίθεται κατά μέσο όρο έναντι 300 ευρώ, ενώ αν είναι ανακαινισμένη, σε κτίριο πιο καινούριας κατασκευής ή επιπλωμένη μπορεί να φτάσει στα 350 – 380 ευρώ! Βρίσκει φυσικά κανείς και φτηνότερες γκαρσονιέρες, με ενοίκιο της τάξης των 250 ευρώ, όταν αυτές είναι σε ισόγεια πιο παλιών κτιρίων και με κεντρική θέρμανση.

Αντίστοιχα, τα δυάρια των 40 – 45 τ.μ. στο κέντρο διατίθενται σήμερα από 300 ευρώ τα πιο παλιά μέχρι 500 ευρώ τα καινούρια και ανακαινισμένα. Πιο χαμηλά είναι τα ενοίκια περιφερειακά της πόλης, όπως σε Ανατολή, Σεισμόπληκτα κ.λ.π., όπου μπορεί κανείς να βρει γκαρσονιέρα στα 250 ευρώ και δυάρι στα 300 – 350 ευρώ. 

Μικρή η προσφορά

Πού οφείλεται όμως αυτή η ανοδική πορεία στα ενοίκια της φοιτητικής στέγασης; Σύμφωνα με τον κ. Μπάσιο η αγορά στα Γιάννενα είναι περιορισμένη, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια, ενώ η ζήτηση είναι υψηλή. Κι αυτό επειδή οι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στραφεί στην επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), η οποία απορροφά σημαντικό αριθμό διαμερισμάτων εις βάρος της μακροχρόνιας μίσθωσης. Βασικό ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων φοιτητών. 

Υπάρχουν «παγίδες»!

Στο μεταξύ, αρκετοί φοιτητές έχουν ήδη πέσει θύματα επιτηδείων οι οποίοι καταφέρνουν να τους αποσπάσουν προκαταβολές και εγγυήσεις για ενοικίαση διαμερίσματος, όμως τελικά δεν τους το παραχωρούν και δεν επιστρέφουν και το ποσό που κατέβαλαν! Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων, το πρόβλημα προκύπτει κυρίως μέσα από αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστώντας στους νέους φοιτητές και στις οικογένειές τους να απευθύνονται στα οργανωμένα μεσιτικά γραφεία της πόλης. 

Αθήνα – Θεσ/νίκη

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Spitogatos», στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών αλλά και την Κυψέλη. 

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι περιοχές με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης  φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%), γεγονός το οποίο πιθανώς να οφείλεται στην βραχυχρόνια μίσθωση που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους επισκέπτες. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας είναι το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι. 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: