Επιταχύνονται οι έρευνες για το Φυσικό Αέριο στα Γιάννενα

Το κοίτασμα φυσικού αερίου των Ιωαννίνων έχει τεθεί στους άμεσους στόχους αξιοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση! Μέχρι το τέλος του 2023, εκτιμάται ότι θα γίνει η διερευνητική γεώτρηση, η πρώτη στην Ελλάδα, από την οποία θα γίνει η τελική και απόλυτη επιβεβαίωση των δυνατοτήτων που έχει το κοίτασμα. Κι αν αυτό είναι αξιοποιήσιμο σε 5-7 χρόνια θα μπορεί να αρχίσει η παραγωγή του! 

Την αισιόδοξη αυτή εκτίμησε έκανε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ έκανε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Αριστοφάνης Στεφάτος, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από τη Νορβηγία για να συντονίσει τις έρευνες. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται δύο εβδομάδες μετά τις παρόμοιες που είχε εκφράσει μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Αντ. Φώσκολος, ο οποίος είχε κάνει αναφορά ότι η περιοχή των τελικών ερευνών βρίσκεται κοντά στο Δελβινάκι, εκτιμώντας τα αποθέματα σε 2,5 τρις εκ. κυβικά φυσικού αερίου. 

Η εντολή – οδηγία για επιτάχυνση των ερευνών, προκειμένου να σχηματιστεί μια ξεκάθαρη εικόνα τι «κρύβει» το υπέδαφος της χώρας, έχει δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπό την πίεση που ασκείται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Το «πιο ώριμο»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ανέφερε ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων, είναι το πιο «ώριμο» στην Ελλάδα, καθώς για αυτό   υπάρχουν ολοκληρωμένες γεωλογικές έρευνες και έχει γίνει εντοπισμός στόχων. Ο κ. Στεφάτος χαρακτήρισε ως το πιο «ελπιδοφόρο» κοίτασμα αυτό της Κρήτης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη παραγωγή που θα μπορούσε να είναι πενταπλάσια της παραγωγής μέχρι και 20 χρόνια.

Θετικές προοπτικές διαφαίνονται όμως και για τη «γειτονική» περιοχή της Κέρκυρας. Για το «οικόπεδο» που βρίσκεται δυτικά της, μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς σχεδιάζεται να γίνουν τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες για να υπάρξει εικόνα του τι υπάρχει στο υπέδαφος. Επίσης σε άλλες δύο περιοχές του Ιονίου ολοκληρώθηκαν δισδιάστατες έρευνες και αν εντοπιστούν σημεία «μεγίστου ενδιαφέροντος» θα ακολουθήσουν τρισδιάστατες έρευνες. 

Μέτρα προστασίας 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν ως προς τις επιπτώσεις των ερευνών και των εξορύξεων στο περιβάλλον. Όπως είπε λαμβάνονται τα πλέον αυστηρά μέτρα, ενώ το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να γίνει  εξόρυξη πετρελαίου, μειώνει κάθε κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος.

«Δεν θα γίνουν εκπτώσεις σε θέματα περιβάλλοντος», υπογράμμισε για να προσθέσει, ότι  θα γίνεται ότι κρίνεται απαραίτητο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για σεισμικές δονήσεις. Τέλος ανέφερε ότι θα επικοινωνήσουν με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες θα γίνουν έρευνες για να τους εξηγήσουν τις διαδικασίες, καθώς όπως είπε «έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: