Εγκληματικές παρεμβάσεις στους Μύλους Σουλίου από ιδιώτη – Άγνοια δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς – Να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας!

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους, για τις παράνομες παρεμβάσεις στους Μύλους του Σουλίου, εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλοντας τον υπεύθυνο ιδιώτη.

Όπως διαπιστώθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, ιδιώτης-δημόσιος υπάλληλος που υπηρέτη στην Πάργα, έχει κάνει παράνομες παρεμβάσεις σε έναν από τους μύλους του Σουλίου στο Τσαγκαριώτικο ρέμα που είναι παραπόταμος του Αχέροντα, για την δημιουργία καφενείου.

Οι μύλοι Σουλίου είναι το πρώτο αξιοθέατο που θα συναντήσετε κατευθυνόμενοι προς το ιστορικό Σούλι, και μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη τους, από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με  συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.

Η διερεύνηση των καταγγελιών ανέδειξε ενδιαφέροντα πράγματα…

Σε ρεπορτάζ που έκανε το Fanaripress.gr, οι αρμόδιες αρχές (Δήμος Σουλίου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Διεύθυνση Πολεοδομίας,Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας) μας δήλωσαν οτι, όχι μόνο δεν έχουν δώσει αδειοδότηση, αλλά και δεν γνωρίζουν καθόλου για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Δήμος Σουλίου

Το Fanaripress.gr επικοινώνησε με τον Δήμο Σουλίου και συγκεκριμένα με τον κ. Ντάγκα Γεώργιο Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσίων, Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας κ. Παππά Γρηγόρη.

Και οι δυο μας διαβεβαίωσαν, ότι ο Δήμος Σουλίου, δεν έχει εκδώσει καμία άδεια για παρεμβάσεις.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Σε επικοινωνία που είχαμε και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα με την αρχαιολόγο κ. Παππά Κωνσταντίνα, μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια για παρεμβάσεις.

Διεύθυνση Πολεοδομίας

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα με την προϊσταμένη κ. Κούρτη Μαρία, μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια για παρεμβάσεις.

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο κ. Κασκάνη Βασίλη, μας διαβεβαίωσε με την σειρά του, ότι δεν έχει εκδοθεί καμιά αδειοδότηση.

Και αναρωτιούνται οι κάτοικοι: Πως ένας δημόσιος υπάλληλος, με παράνομες παρεμβάσεις και στο βωμό του χρήματος, να εκμεταλλεύεται, ένα από τα ιστορικά κτίρια δίπλα στο ποτάμι και μάλιστα να μην γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς τίποτα.

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο σύνολό τους, είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον  και επιφέρει την ανισορροπία στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, πέραν της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου.

Το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 24 παρ. 1  θεσπίζει το δικαίωμα στο περιβάλλον. Τα κρατικά όργανα (νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά) υποχρεούνται να προστατεύουν το περιβάλλον και τα άτομα δικαιούται να το αξιώνουν. Η εν λόγω υποχρέωση διαφαίνεται και εξειδικεύεται στο πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων, λ.χ. Ν.1650/1986, περί προστασίας περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: