Αυστηρά τα μέτρα και πιο πολλοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου της Ηπείρου

Σε ισχύ τίθεται από αύριο το αυστηρότερο πλαίσιο εισόδου στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος διασποράς της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού μέσα στις γιορτές και ενόσω ακόμη δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα της τωρινής μετάλλαξης Δέλτα, οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.

Το βασικότερο μέτρο αφορά το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για να μπορεί κάποιος να εισέλθει στη χώρα μας. Στην αρχική απόφαση προστέθηκε και η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να εισέλθει στη χώρα μας εναλλακτικά με αρνητικό rapid test διάρκειας όμως 24 ωρών, προκειμένου όπως -εξήγησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα σε ξένες χώρες που επισημάνθηκαν. Πρόκειται για μέτρο που όπως έχει ανακοινωθεί θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των εορτών και συγκεκριμένα μέχρι και την 10η Ιανουαρίου, εκτός φυσικά αν υπάρχει πολύ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας.
«Στεγανοποιούνται» τα σύνορα

Τα νέα μέτρα -όπως έχει επισημάνει ο «Π.Λ.»- προκαλούν έναν προβληματισμό στην Ήπειρο και ειδικά όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας από την Αλβανία, από την οποία παραδοσιακά τις ημέρες των εορτών οι μετακινήσεις είναι αυξημένες.

Με δεδομένο τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει για τη νέα μετάλλαξη, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που συνεχίζει να έχει η Αλβανία, τα μέτρα θα εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο και στις τρεις μεθοριακές διαβάσεις Κακαβιά, Μέρτζιανη και Μαυρομάτι, με τον ΕΟΔΥ να συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους (με rapid test) ακόμη και σε οδηγούς φορτηγών οχημάτων. Παράλληλα θα ενταθούν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας προκειμένου να αποτραπούν τυχόν παράνομοι είσοδοι ή και απόπειρες καταδολίευσης των μέτρων.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Κακαβιά που είναι και η κύρια πύλη εισόδου στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για αύξηση της δύναμης των αστυνομικών για την εορταστική περίοδο. Στα μέτρα επίσης περιλαμβάνεται και η λειτουργία του Τελωνείου Μέρτζανης από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ..

Με το σύνολο των αποφάσεων που τίθενται από αύριο σε ισχύ, εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα σύνορα μας θα … στεγανοποιηθούν από το ενδεχόμενο εισόδου μεγάλου αριθμού νοσούντων, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση οι επιστήμονες και οι Υπηρεσίες Υγείας των ευρωπαϊκών κρατών να εκτιμήσουν με σαφήνεια το βαθμό διασποράς της νέας μετάλλαξης.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: