Αργοσβήνουν οι Δήμοι της Ηπείρου – Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως τεχνικό.

Πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που αντικειμενικά τους αναλογεί, έχουν κληθεί να σηκώσουν τα τελευταία χρόνια οι περιφερειακοί κυρίως Δήμοι της Ηπείρου, αφού δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό το οποίο βαίνει συνεχώς μειούμενο, αλλά ούτε και τους πόρους.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να τους δώσει τη χαριστική βολή, καθώς η κοινωνική πολιτική επισκίασε – και δικαιολογημένα – οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα και το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην αξιολόγηση προτάσεων. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι Δήμοι, οι οποίοι φοβούνται ότι δεν θα προχωρήσουν σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ειδικά η υποστελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ – πολλοί από τους οποίους υποχρεώνονται να λειτουργούν βασιζόμενοι στο απολύτως απαραίτητο προσωπικό – είναι ένα ζήτημα που ο δήμαρχος Δωδώνης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης έχει θέσει επανειλημμένως.

Η συνεδρίαση της ΠΕΔ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου το Δ.Σ. κατέληξε ομόφωνα στις βασικές θέσεις που θα προβληθούν και θα υποστηριχθούν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 14 έως 16 Οκτωβρίου).

Η πρόταση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Χρ. Ντακαλέτση, με την οποία συμφώνησαν τα μέλη του Δ.Σ. ήταν να αναδειχθούν από τους Ηπειρώτες συνέδρους θέματα με τοπικό ενδιαφέρον, αντί των ζητημάτων που τίθενται παγίως από την ΚΕΔΕ, σε κάθε συνέδριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινή συνεδρίασης και αποφασίστηκε να ζητηθεί η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων, ώστε να εκδοθούν εντός του επόμενου διαστήματος οι αποφάσεις ένταξης των έργων. Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του προγράμματος με πόρους που θα κατευθυνθούν στην αγροτική οδοποιία.

Μείζον θέμα η υποστελέχωση
Όπως προαναφέρθηκε το θέμα της υποστελέχωσης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Δήμων. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από στελέχη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, από τις 3.000 περίπου οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τους Δήμους της Ηπείρου, είναι καλυμμένες οι 1.750, ήτοι ποσοστό κάτω από το 60%. Για τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, και το ποσοστό κάλυψης είναι κοντά στο 50% επί του συνόλου των περίπου 320 θέσεων που προβλέπονται. Για τους αριθμούς αυτούς, δε λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις που μένουν κενές από την κινητικότητα ή από συνταξιοδότηση.

Την ίδια ώρα, όπως τονίστηκε, σε αντίθεση με όσα έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση, δεν έχουν συσταθεί και στελεχωθεί Γραφεία ή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους, όπως ούτε και οι υπηρεσίες δόμησης, για τις οποίες σήμερα χρέη κατά το πλείστον εκτελούν οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας των Δήμων των εδρών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επίσης από τις βασικές θέσεις της ΠΕΔ είναι να μπει φραγμός στην κινητικότητα που επιφέρει αφαίμαξη των Δήμων, να θεσπιστεί όριο στο 80% της πλήρωσης των υφιστάμενων θέσεων, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα με αίτησή τους, να μεταταγούν στους Δήμους οι ήδη αποσπασμένοι από κεντρικές υπηρεσίες του κράτους. Τέλος, και στις οικονομικές υπηρεσίες εκτός των τεχνικών υπηρεσιών, να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Το κόστος ενέργειας…
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους ΟΤΑ και θα τεθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους της ενέργειας στο κομμάτι που αφορά τις υποδομές των Δήμων, π.χ. αντλιοστάσια, οδοφωτισμός, κτλ. αλλά και στα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, ώστε να μην μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους αυτού στους δημότες.
Σε δεύτερο επίπεδο ζητείται η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους με τους Δήμους, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ή σε άλλα έργα που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο τρόπος έγκρισης των ΚΑΠ
Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη για τον επανακαθορισμό του τρόπου έγκρισης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ώστε και οι μικροί και οι μεσαίοι Δήμοι ενόψει και της επικείμενης απογραφής που ενδέχεται να επιφέρει μείωση των πληθυσμών τους, να χρηματοδοτηθούν στη βάση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας τους.

Το ίδιο να ισχύσει και για τη ΣΑΤΑ που έχει καταστεί φιλοδώρημα για τους μικρούς Δήμους.
Επαναφορά των αιτημάτων α) για την απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για έργα όπως η συντήρηση τμημάτων του οδικού δικτύου, την οποία η Περιφέρεια μεταβίβασε στους Δήμους, β) για την ολοκλήρωση έργων των Δήμων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου, κάποια εκ των οποίων παραμένουν στάσιμα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, καθώς και γ) για έργα αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες.

Άλλα θέματα
Άλλα θέματα που θα τεθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι:
– Επικαιροποίηση των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για περισσότερο ενεργή συμμετοχή των Δήμων στη διαβούλευση, στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς και των θέσεων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

– Επαναφορά της απόφασης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τη διατήρηση ενός τραπεζικού καταστήματος σε κάθε Δήμο. Επίσης, να σταματήσει η αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών (Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία κτλ.) από τους περιφερειακούς και τους ακριτικούς Δήμους.

– Να τονιστεί κατηγορηματικά πως η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στη δικαιοδοσία του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μόνο.

-Υποστήριξη των πάγιων αιτημάτων για την υλοποίηση των μεγάλων οδικών και άλλων υποδομών στην Ήπειρο (δρόμος Γιάννενα-Καλπάκι-Κακαβιά, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα και Πρέβεζας με Μαυρομάτι).

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: