Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Η Vivartia απέκτησε τον έλεγχο της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δώδωνη – Εξαγόρασε από τη SI Foods το υπόλοιπο 22% των μετοχών της

aaaa 768x512

Δυόμισι χρόνια μετά την εξαγορά του 78% της Δωδώνη από τη CVC Capital Partners, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο αποκτά και το εναπομείναν 22% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο ήλεγχαν οι Ρώσοι της SI Foods.

Ο έλεγχος της Δωδώνη περνά στη Vivartia καθώς η CVC είχε εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνη μέσω της Venetiko Holdings που το περασμένο καλοκαίρι απορροφήθηκε από τη Vivartia.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η συμφωνία σηματοδοτεί το τελικό βήμα στην επιτυχή διαδικασία αναδιάρθρωσης της Δωδώνη, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 χρόνια.

Η συμφωνία ακολουθεί την πώληση ποσοστού 78% στην CVC το 2021 και την επακόλουθη επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του επενδυτικού προγράμματος της Δωδώνη που είχε ξεκινήσει η εταιρεία πριν από 3 χρόνια για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων της.

Τα 10 χρόνια της SIF

Η SIF εξαγόρασε τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η συναλλαγή αυτή ήταν η  πρώτη ιδιωτικοποίηση από το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκείνη την εποχή, η Δωδώνη, ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα ήταν κοντά στη χρεοκοπία με σημαντικά αδιάθετα αποθέματα, υψηλά χρέη σε τράπεζες και αγρότες και έχοντας υποστεί τις συνέπειες μακροχρόνιας αποεπένδυσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, οι νέοι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τις αυθεντικές πρακτικές παραγωγής, διαφυλάσσοντας την εμβληματική κληρονομιά της στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Όχι μόνο εξοφλήθηκαν πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας προς τις τράπεζες και πάνω από 5.000 παραγωγούς γάλακτος, αλλά η εταιρεία προχώρησε έκτοτε στην αγορά πάνω από 750 εκατ. λίτρων γάλακτος παρέχοντας ισχυρή οικονομική ώθηση στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Δωδώνη κατάφερε επίσης να διπλασιάσει σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις της και να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της.

Με την αρχική τους τοποθέτηση και τις επακόλουθες επενδύσεις, τα τελευταία 10 χρόνια, η SIF εξασφάλισε την εισροή σχεδόν 75 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως, η απασχόληση αυξήθηκε από 270 σε 490 θέσεις εργασίας  στην Ελλάδα (+81%) πλέον των 130 νέων υπαλλήλων στο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Επιπλέον, η SIF έδωσε τη δυνατότητα στη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ να καταστεί μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, όσον αφορά στη βιωσιμότητα (sustainability), κατατασσόμενη στο 1% των κορυφαίων γαλακτοβιομηχανιών στον κόσμο.

Όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αφοσίωση και τη δέσμευση των εργαζομένων και της διοίκησης, καθώς και την πιστή υποστήριξη από τους παραγωγούς γάλακτος της Δωδώνη, για την οποία οι επενδυτές είναι πραγματικά ευγνώμονες, και πεπεισμένοι  ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της συνεχούς επιτυχίας της εταιρείας.

«Οι μέτοχοι της SIF θέλουν για άλλη μια φορά να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την υποδοχή που τους επιφύλαξε η κοινότητα της Ηπείρου και ευτυχείς που κατάφεραν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως υποστηρικτικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και να στηρίξουν τους τοπικούς γαλακτοπαραγωγούς μέσω της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μετατρέψει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ σε έναν επιτυχημένο και ισχυρό παίκτη στην ελληνική και διεθνή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, με μια ισχυρή διοικητική ομάδα για την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη και να διαδραματίζει ουσιαστικό  ρόλο στον ευρύτερο γαλακτοκομικό κλάδο του ομίλου Vivartia», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αύξηση τζίρου το 2022 με ζημιές

Για το 2022, ο τζίρος της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά εξαιτίας και της πληθωριστικής αύξησης των τιμών, ωστόσο εμφάνισε ζημιές από κέρδη λόγω και του υψηλού κόστους των τιμών στις πρώτες ύλες.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της μητρικής παρουσίασαν αύξηση 11% στα 132,675 εκατ. ευρώ και 6% του ομίλου στα 149,938 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,968 εκατ. ευρώ, και οι καθαρές ζημιές στα 4,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,254 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και για τη μητρική οι προ φόρων ζημιές άγγιξαν τα 1,622 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,435 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές του ομίλου στα 1,454 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,771 εκατ. ευρώ.

 

 

Οικονομικός Ταχυδρόμος

Exit mobile version