Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Η.Β: Πρωθυπουργική πρόθεση να ζητηθεί η παραίτηση Ζαχάουι αν αποδειχθεί παρανομία

Conservative Party chairman Nadhim Zahawi leaves the Conservative Party head office

Conservative Party chairman Nadhim Zahawi leaves the Conservative Party head office

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο Ρίσι Σουνάκ θα ζητήσει την παραίτηση του πρόεδρου των Συντηρητικών Nαντιμμ Ζαχάουι εάν κριθεί ότι «παρανόμησε» στον υπουργικό κώδικα, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των Τόρις Άντριου Μπόουι.

Βουλευτές των Τόρις επεσήμαναν στην εφημερίδα Independent ότι ο κ. Σουνάκ ήταν «ολοένα και περισσότερο εκνευρισμένος» με τον κ. Ζαχάουι ενώ εκτιμούν ότι η έρευνα για τις φορολογικές υποθέσεις από τον σύμβουλο δεοντολογίας του πρωθυπουργού θα μπορούσε να καταλήξει σε περίπου 10 ημέρες.

Ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ,  είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος , όπως τον έχει χαρακτηρίσει το Bloomberg, που ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov το 2000.
Χημικός  μηχανικός στο University College του Λονδίνου, συνέχισε την πορεία του ως εργαζόμενος στη βιομηχανία πετρελαίου ενώ έγινε μέλος στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2010.

Οι φορολογικές υποθέσεις του προέδρου των Τορις συνδέονται με τις μετοχές της YouGov.
Κατά την ίδρυσή της, η YouGov διέθεσε το 42,5% των μετοχών της στην Balshore Investments, η οποία είναι μια εταιρεία offshore στο Γιβραλτάρ που συνδέεται άμεσα με την οικογένεια Ζαχάουι.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στην καταβολή φόρων που σχετίζεται με την πώληση μετοχών της YouGov και αν ο πρώην υπουργός οικονομικών προσπάθησε να αποφύγει την καταβολή φόρου χρησιμοποιώντας μια offshore εταιρεία ώστε να εξακολουθεί να κατέχει τις μετοχές της εταιρείας.
Τελικά, οι μετοχές της YouGov που ανήκαν στην Balshore πουλήθηκαν.  Ο ειδικός σε φορολογικά ζητήματα Ντον Νειντλ ανέλυσε τα αρχεία της εταιρείας και απεφάνθη ότι η Balshore είχε πουλήσει τις μετοχές της μέχρι το 2018 για περίπου 27 εκατομμύρια £.
Ο κ. Zαχαουι αρχικά αρνήθηκε ότι ήταν δικαιούχος ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το Balshore.
Ωστόσο οι φορολογικές υποθέσεις του άρχισαν να γίνονται πρωτοσέλιδα στον βρετανικό Τύπο το περασμένο καλοκαίρι, όταν συμμετείχε στην πρώτη κούρσα ηγεσίας των Τόρις εκείνης της χρονιάς.
Στις 6 Ιουλίου 2022 η Independent ανέφερε ότι ο κ. Zαχαουι είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το HMRC.
Όμως ο ίδιος δήλωνε στην εφημερίδα ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο και ότι «είχε πληρώσει όλους τους φόρους» και ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν «ανακριβείς, άδικες και συκοφαντικές»,  καταλήγοντας ότι το HMRC έκανε ένα «λάθος»που ήταν «απρόσεκτο και όχι σκόπιμο» αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όμως το περασμένο  Σαββατοκύριακο, ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, ενημερώθηκε ότι το ζήτημα επιλύθηκε όσο ο κ. Ζαχάουι ήταν υπουργός οικονομικών , μεταξύ 5 Ιουλίου και 6 Σεπτεμβρίου πέρυσι.
Την Παρασκευή, η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι είχε συμφωνήσει να πληρώσει πρόστιμο ως μέρος ενός επταψήφιου διακανονισμού.  Η εφημερίδα επικαλέστηκε ειδικούς που είπαν ότι εκτιμούν ότι ο φορολογικός λογαριασμός είναι περίπου 5 εκατομμύρια λίρες.
Τη Δευτέρα, ο κ. Σουνάκ ζήτησε από τον ανεξάρτητο σύμβουλό του σε θέματα δεοντολογίας να εξετάσει εάν ο κ. Ζαχάουι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα, λέγοντας ότι υπάρχουν «ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση» σχετικά με την υπόθεση.

www.ertnews.gr

Exit mobile version