Στη δημοσιότητα έδωσε το “Πράσινο Ταμείο” τη λίστα με τους προσωρινούς δικαιούχους που εντάσσονται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις 2022”.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων/ΕΚ Αθηνά με τη δράση “Έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων υπολογιστικών τεχνικών για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση άγριας ορνιθοπανίδας για την πρόληψη εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με χρήση drone και άλλων συσκευών” και προϋπολογισμό 194,515.95 ευρώ.
Στόχος του έργου είναι η έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής όρασης για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας με χρήση θερμικών καμερών και μη επανδρωμένων πτητικών μέσων και η δημιουργία καινοτόμου συστήματος εξ’ αποστάσεως διάγνωσης της υγείας της ορνιθοπανίδας και έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ασθενειών και νόσων.
Για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση του συστήματος θα επιλεχθούν οι υγροτοπικές περιοχές του Αμβρακικού και της Κερκίνης (υγρότοποι Σύμβασης Ραμσάρ), αναγνωρισμένες διεθνώς για τη σπουδαία βιοποικιλότητα και το ρόλο τους στη διατήρηση απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.
Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι θα εξασφαλίζουν την ακριβή παρατήρηση από απόσταση χωρίς να προκαλούν όχληση στις αποικίες, και θα προσδιορίζουν επακριβώς τα διαφορετικά είδη, και τις περιοχές διαβίωσης, οι οποίες θα απεικονίζονται σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών.