Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Ευλογιά των προβάτων: Εξετάζεται κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων, με νέα κρούσματα να εντοπίζονται στην Κορινθία και τη Μαγνησία. Στη Μαγνησία, ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε μονάδα στα Κανάλια και επιβεβαιώθηκε θετικό μετά από εξέταση στην Αθήνα.

Ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε στην Κορινθία. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα συναντηθεί με περιφερειάρχες και αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως η απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων για 10 μέρες, που ισοδυναμεί με κλείσιμο των σφαγείων. Η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να προσβάλει τα ζώα έως και 72 ώρες μετά από την επαφή με κρούσμα, ενώ η νόσος μεταδίδεται και μέσω των πτηνών.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, και οι αρχές είναι αισιόδοξες ότι θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως έκαναν με την πανώλη και την ευλογιά στη Φθιώτιδα. Στο παρελθόν, αντιμετωπίστηκαν 104 εστίες ευλογιάς και θανατώθηκαν 17.500 ζώα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Exit mobile version