Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Ένθετο Προσβασιμότητα: Tο EΡTNews στο “Deaf Champions League” 

DEAF

DEAF

DEAF

Σε μια περίοδο όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος σε διεθνές επίπεδο, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο κωφών. Η ιστορία του ποδοσφαίρου για άτομα με ακουστική αναπηρία είναι μια ιστορία αφιερωμένη στην αντοχή και την αφοσίωση, την οποία παρουσιάζει το «Ένθετο Προσβασιμότητα» του EΡTNews.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες για κωφούς  έγιναν το 1924 στη Γαλλία, ταυτόχρονα με τους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με λίγα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, ο κλασικός αθλητισμός, η κολύμβηση, η σκοποβολή και το τένις.

Το πρώτο Διεθνές Τουρνουά για κωφούς ποδοσφαιριστές οργανώθηκε την ίδια χρονιά στο Παρίσι, από τον Γαλλικό Εθνικό Σύλλογο Κωφών. Από τότε, το άθλημα έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη δημιουργία διεθνών ομοσπονδιών και τη διεξαγωγή τακτικών παγκόσμιων πρωταθλημάτων.

Στην Ελλάδα όλα ξεκίνησαν το 1958 με την πρώτη ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου κωφών, με την ονομασία, “Αθλητική Ομάδα Κωφών Αθηνών”. Το 1988 μετονομάστηκε σε Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. Ως ομοσπονδία πλέον, ανέλαβε την οργάνωση και την προώθηση του αθλήματος σε εθνικό επίπεδο διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ευρύτερη αναγνώριση του αθλητισμού των κωφών. 

Απόδειξη της εξέλιξης του αθλήματος στην Ελλάδα είναι και η φετινή διοργάνωση από τη χώρα μας του Deaf Champions League. Με την κάμερα του EΡTNews και τη διερμηνέα κωφών της ΕΡΤ Φωτεινή Ανέστη, ο Μ. Αρβανίτης βρέθηκε στο δήμο Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης που φιλοξενεί το διεθνές αυτό ποδοσφαιρικό γεγονός και μίλησε με τους Έλληνες αθλητές. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

www.ertnews.gr

Exit mobile version