ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Επιτακτική η επαρκής και οργανωμένη στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία

 

Επαρκείς πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την υποστήριξή της ομογένειας στην Ουκρανία απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει  ζητούν  με ανακοίνωση τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών, Ομογένειας, Άμυνας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Πρόνοιας.

Όπως τονίζουν

α) Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο- οδηγεί στην καταστροφή τής χώρας, στον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στη δημιουργία προσφυγικών ροών εκατομμυρίων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην μεγάλη εκεί ελληνική κοινότητα, ειδικά δε στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, όπου διαβιεί το μεγαλύτερο μέρος της» και  υπογραμμίζουν ότι «επείγει η άμεση δημιουργία σταθερών ανθρωπιστικών διαδρόμων και η άσκηση πίεσης προς την Ρωσία σε αυτήν την κατεύθυνση».

β) Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των Ελλήνων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίσκεψης Δένδια στην Οδησσό, συμφωνα με τους τομεάρχες , «είναι ανεπαρκείς και κατώτερες του ρόλου που θα έπρεπε να έχει η χώρα, ειδικά δεδομένου του αφηγήματος Μητσοτάκη περί δήθεν αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας». Προσθέτουν ότι «η εκ των υστέρων πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιχείρηση Μακρόν-Ερντογάν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη -η οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει- είναι ενδεικτική τής διπλωματικής αδυναμίας της χώρας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική ή ανθρωπιστική πρωτοβουλία στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής Μητσοτάκη».

Δηλώνουν ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική στο ουκρανικό ώστε η Ελλάδα να πρωτοστατήσει σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να μπορέσει να στηρίξει ενεργά τους πληττόμενους Έλληνες ομογενείς» και τονίζουν ότι «στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση και ενίσχυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία τόσο στη μαρτυρική Μαριούπολη και στην Οδησσό όπου διαβιούν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, όσο και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, είναι προτεραιότητα.

γ) Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στηρίζει ενεργά την προώθηση ενός συγκροτημένου προγράμματος φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα, ειδικά δε των μελών της Ελληνικής Κοινότητας, με αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος ESTIA/ESTIA II, που θα βασίζεται στη στέγαση σε διαμερίσματα με προοπτική την αυτόνομη διαβίωση τους (υποστήριξη στέγασης, εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, προώθησης στην αγορά εργασίας, μετάκλησης εργατών γης κλπ)». Συμπληρώνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο μέσω της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να οργανωθούν προγράμματα φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία, σε κατασκηνώσεις τη θερινή περίοδο.

Καταληκτικά αναφέρουν ότι «για την επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη του πολέμου, θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται από τώρα: Η στοχευμένη παρέμβαση της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας σε επίπεδο ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Η στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και στη Οδησσό με αποκατάσταση των υποδομών με ιδιαίτερη ελληνική αναφορά (Κέντρο Ελλήνων, Κέντρο Υγείας, Πανεπιστήμιο κλπ), που έχουν καταστραφεί».

 

 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: