Στη δίνη του «Μπάλλου» η χώρα – Προβλήματα και έκτακτα μέτρα

 

Λίγο πριν τις 06:30 το πρωί της Παρασκευής 15/10 άνοιξαν ο Κηφισός και η παραλιακή με τη διέλευση των οχημάτων να γίνεται πλέον κανονικά.

Την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία Μπάλλος αποφάσισε η κυβέρνηση. Η Πολιτική Προστασία θεωρεί, ότι, εκτός από την Αττική, ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση σε Ιόνιο, Ικαρία, Σάμο, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο, Φθιώτιδα και Εύβοια, ενώ η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο. Προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αττική λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, ωστόσο δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ όλη τη νύχτα συνεργεία της πυροσβεστικής εργάζονταν πυρετωδώς σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Tεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, ανέφερε ότι πέντε υποσταθμοί παραμένουν από χθες πλημμυρισμένοι, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτρόδοτηση στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και στο Περιστέρι αλλά και διάσπαρτες στην Αττική. Χθες όπως είπε ξεπέρασαν τις 1.200 βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος, και γίνονται προσπάθειες από το τεχνικό προσωπικό να αποκαταστήσουν όλες τις βλάβες.

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η πυροσβεστική έχει δεχθεί 595 κλήσεις. Οι 495 κλήσεις αφορούν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων. Ακόμη, 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Επιπλέον η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.ε ένα τμήμα της Ελευσίνας περιορίζονται αυτήν την ώρα οι διακοπές ρεύματος.

Η βλάβη, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, θα αποκατασταθεί σύντομα. Χθες, σημειώθηκαν διακοπές στο κέντρο της Αθήνας, την Καλλιθέα, το Κορωπί και την περιοχή του Ρέντη που αποκαταστάθηκαν με την παρέμβαση συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ τα οποία παραμένουν σε επιφυλακή.

Στην Κάρυστο, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 69χρονου κτηνοτρόφου, στην περιοχή Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου.

Ελπίζουν οι 15 πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τον 70χρονο, ο οποίος σε επικοινωνία τους περιέγραψε πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι είναι κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.

Στο Μεσοχώρια Καρύστου ορμητικός χείμαρρος ισοπέδωσε τον κεντρικό δρόμο και παρέσυρε στη θάλασσα το οδόστρωμα, επίσης ένα σπίτι βυθίστηκε.

Στην Βόρεια Εύβοια, έχουν απομακρυνθεί προληπτικά κάτοικοι από τα χωριά Κοτσικιά, Αγία Άννα και Αχλάδι, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ώστε να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κέρκυρα, ενώ στην Κεφαλλονιά υπερχείλισε το ποτάμι που διασχίζει το Ληξούρι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που δημιούργησε ο “Μπάλλος” στο πέρασμά του. Όπως είπε έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και καταστήματα στην Κέρκυρα και έγιναν πάνω από 70 απεγκλωβισμοί. Τα δύο ποτάμια του νησιού ξεχείλισαν και έγιναν καταστροφές, προσθέτοντας πως ζημιές προκλήθηκαν και στην Ιθάκη και την Κεφαλλονιά, ιδιαίτερα στο Ληξούρι.

Έκτακτα μέτρα

Κλειστές σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των ΟΤΑ, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Για σήμερα αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων στην Αττική. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

 

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: