Σταθακόπουλος για “θερμό καλοκαίρι” με Τουρκία: Πολύ πιθανό να δούμε επανάληψη εκείνου του -20

Πολύ πιθανόν να έχουμε ένα “θερμό καλοκαίρι” με την Τουρκία, ως μια επανάληψη του καλοκαιριού του -20 εκτίμησε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Τουρκολόγος – Διεθνολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι”. Ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι επιπέδου Ιμίων. Κυρίως γιατί έχουμε εμείς αφυπνιστεί, δεν είμαστε καλόπιστοι όπως κάποτε, ώστε πριν γεννηθεί καν οποιαδήποτε πρόθεση, να το έχουμε αναστείλει και να έχουμε κατορθώσει να μην εκδηλωθεί καν.”

Με δεδομένο ότι ξεκινά προεκλογική περίοδος για την Τουρκία, εκτιμά πως ανεβάζει και τους τόνους ο Ερντογάν, όσο για τις δηλώσεις του, πως δεν θα είναι πλέον συνομιλητής του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε πως:

“Έχει ξαναπεί στο παρελθόν ο Ερτνογάν δεν θα ξαναείμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον Μητσοτάκη το 2020 και συναντήθηκε μαζί του. Αλλά και για τον πρόεδρο Μακρόν το είχε πει και το αναίρεσε. Θεωρεί αυτό το αλισβερίσι, αυτή τη συναλλαγή μέσα στα πλαίσια της διπλωματίας και της ανεκτικότητας που μπορεί να δείξει στις συνομιλίες με τρίτους”.

Επιπλέον τόνισε πως “Αναφορικά με το “θερμό καλοκαίρι” αυτό που οι Τούρκοι λένε “σκυλοκαυγά’ είναι πολύ πιθανό να δούμε μια επανάληψη του καλοκαιριού του -20, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι, το έχουμε αποδείξει επί του πεδίου.

Όσο για ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό της Τουρκίας κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα εκτίμησε:

“Δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό στην Τουρκία η ένταση στα ελληνοτουρκικά. Ο κόσμος που έχει κλείσει τα πακέτα θα πάει και δεν θεωρεί πιθανή εμπόλεμη κατάσταση”

Ωστόσο ενημέρωσε πως “Πολλοί Ρώσοι τουρίστες, για να έλθουν στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ως ενδιάμεσο σταθμό προς χώρες της Ευρώπης και προς Ελλάδα. Τα αεροπορικά εισητήρια βέβαια είναι πανάκριβα από Ρωσία, έχουν ανέβει έως και πέντε φορές επάνω, εντούτοις πολλοί Ρώσοι έχουν διάθεση να ταξιδέψουν. Αυτή η μεταφόρτωση όμως θα φέρει έσοδα έστω και δια της πλαγίας οδού στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: