Στα ύψη η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα – Ακύρωση της παρέλασης στα Γρεβενά και συνεργεία εμβολιασμών σε απομακρυσμένα χωριά

 

Με το φθινόπωρο να κάνει “πρόβα” χειμώνα και την εποχική γρίπη προ των πυλών, η ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο.

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Β. Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα έως και 14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι.

Εξορμήσεις κινητών συνεργείων της επιχείρησης “Ελευθερία”

Ειδικότερα, σήμερα οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης:

– Πιερίας (Πλαταμώνας 8:00-9:30, Δίον 10:00-11:30, Καλλιθέα 12:00-13:30, Κορινός 14:00-15:30, Μεθώνη 16:00-17:30),

– Κιλκίς (Αξιούπολη 9:00-9:45, Νέο Αγιονέρι 10:15-11:00, Μικρόκαμπος 11:15-12:00, Νέα Σάντα 12:20-13:15, Μεγάλη Βρύση 13:30-14:00, Χέρσο 14:15-14:45, Μουριές 15:10-16:00),

– Ξάνθης (Μαγικό 9:00-9:45, Σέλερο 10:00-11:00, Δροσερό 11:15-12:30, Σμίνθη 13:00-14:00, Κένταυρος 14:30-16:00).

Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Προειδοποιήσεις για έξαρση

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τις επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) προειδοποίησε για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι «όσο υψηλότερη είναι σε μία περιοχή, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων», ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε μια άλλη συγκλονιστική διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας: σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει.

“Χιλιάδες παιδιά, ανά τον κόσμο θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας των γονέων για τις επόμενες γενιές” τόνισε.

Χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Ζέρβας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, παρότρυνε τους πολίτες να «πάρουν την υγεία στα χέρια τους» και να εμβολιαστούν.

Ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στα τρέχοντα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην πόλη σημείωσε πως παρουσιάζεται μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 20% σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι νοσηλείες παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακυρώθηκε η παρέλαση στα Γρεβενά

Πάντως ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης πήρε ήδη την απόφαση να ακυρώσει την προγραμματιζόμενη παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, εξ αιτίας των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στον Δήμο Γρεβενών.

ο κ. Δασταμάνης μίλησε στην ΕΡΤ για την απόφασή του.

Την απόφαση σχολίασε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Γρεβενά που οδήγησε στην ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη.

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η αναστολή μιας τέτοιας εκδήλωσης σίγουρα θα βοηθήσει αλλά έχει και αρκετές ιδιαιτερότητες. Αυτού του είδους περιοριστικά μέτρα έχουν παροδικό χαρακτήρα και ως ένα βαθμό αυξάνουν και την κόπωση της κοινότητας. Το μέτρο το οποίο είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα είναι η αύξηση του εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Παρασκευής ο οποίος τόνισε: «Και χωρίς την παρέλαση, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, είχαμε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα αυτή».

Οι αποφάσεις για το τι θα ισχύσει σε σχέση με τις παρελάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο Εσωτερικών, αν και πρόσφατα ο υπουργός Μάκης Βορίδης είχε προϊδεάσει για διενέργειά τους με υγειονομικά πρωτόκολλα και καθολική πρόσβαση, ενώ αναμένεται και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της άρσης των περιορισμών σε εμβολιασμένους στο τέλος του δεκαπενθημέρου από την έναρξή των νέων μέτρων οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία της πανδημίας.

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: