Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε εγγυήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα στις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.

«Δεν μας ενδιαφέρει ο εκνευρισμός του Ερντογάν. Έχουμε απόλυτα δίκιο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι καταδικαστέος ο γείτονας ο οποίος δεν είναι συνεπής. Η ένταση και η παραβατική συμπεριφορά είναι απέναντι, αλλά η χώρα πρέπει να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα με πιο αποτελεσματικό τρόπο την υπεράσπιση των δίκαιων της χώρας», τόνισε ο  βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τα κατάλληλα ανταλλάγματα, στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με τις ΗΠΑ και της Γαλλία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «δεν έχουμε δει από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων να επιλύεται το θέμα», της έντασης στα ελληνοτουρκικά με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή με δεσμεύσεις για μη παραβιάσεις και για τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Είναι αρνητικό το ότι οι σύμμαχοί μας τοποθετούνται με λογική βρείτε τα μεταξύ σας και τηρούμε μέσες αποστάσεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «από την πλευρά των συμμάχων και αυτό εμπεριέχει μια ευθύνη και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, δεν τηρείται αυτό που εμείς ζητούμε, που είναι το διεθνές δίκαιο πρώτα απ’ όλα», υποστηρίζοντας ότι «η τακτική του “δεδομένου” συμμάχου της Δύσης και του “προκεχωρημένου φυλακίου” που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήταν κατάλληλη για να κατευνάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

«Δεν μας ενδιαφέρει ως χώρα ο εκνευρισμός του κ. Ερντογάν. Δεν επιδιώκουμε προκλήσεις, εκνευρισμό και ένταση. Είμαστε μια χώρα που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει, δεν είμαστε μια χώρα αναθεωρητική που διεκδικεί τροποποιήσεις σε σύνορα. Θέλουμε απλά και σοβαρά να έχουμε κατοχυρωμένα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να οδηγηθούμε εάν είναι δυνατόν η όλη συζήτηση στη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε για τις θαλάσσιες ζώνες και να επιλυθεί στο Δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: