Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια από τις πιο ασφαλείς κι αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις της Ορθοπεδικής. Λόγω του ότι είναι χειρουργική επέμβαση, είναι λογικό να τρομάζει τους ασθενείς στους οποίους προτείνεται. Για αυτό κι εμείς, μέσα από αυτό το άρθρο, θα γνωρίσουμε καλύτερα την αρθροπλαστική γόνατος.

Πότε γίνεται;
Τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν στο χειρουργείο. Η πρώτη είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που αφορά άτομα κάθε ηλικίας. Η δεύτερη είναι η οστεοαρθρίτιδα, που «χτυπά» περισσότερο άτομα άνω των 60 ετών, ενώ η τρίτη είναι η μετατραυματική αρθρίτιδα. Η τελευταία εμφανίζεται μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, όπως είναι η ρήξη μηνίσκου.

Πώς γίνεται;
Μερικές εβδομάδες πριν την αρθροπλαστική γόνατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 , γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, και τα ευρήματά τους συζητώνται με τον γιατρό μας. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης, και η παραμονή σε αυτό μπορεί να κρατήσει από 1 έως 3 ημέρες.

Ανάλογα την περίπτωσή μας, μπορεί να μας χορηγηθεί τοπική αναισθησία, ή γενική.
Κατά την εγχείρηση, αφαιρείται το άνω τμήμα της κνήμης και αντικαθίσταται από μία μεταλλική πρόθεση. Ανάμεσα στις επιφάνειες της κνήμης και του μηρού, τοποθετείται ένα πολύ ισχυρό πλαστικό ενδιάμεσο, που δημιουργεί μια λεία επιφάνεια επαφής. Αν κριθεί απαραίτητο από τον χειρουργό, κατά την αρθροπλαστική γόνατος γίνεται αντικατάσταση και της αρθριτικής επιφάνειας της επιγονατίδας.

Ποια είναι τα οφέλη της αρθροπλαστικής γόνατος
Όποιον φόβο κι αν έχετε πριν την αρθροπλαστική γόνατος, είναι δικαιολογημένος. Όμως, τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι απείρως πιο σημαντικά από κάθε σας αμφιβολία. Πρώτα από όλα, μετά από την εγχείρηση, «ξεχνάτε» όποιον πόνο είχατε πρωτύτερα στο γόνατο. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας, αφού οι απλές κινήσεις που μας δυσκόλευαν όπως π.χ. το βάδισμα, γίνονται πλέον χωρίς πόνο. Ο ύπνος, επίσης, δεν είναι πηγή πόνου, αλλά χαλάρωσης. Η δυσκαμψία που εμφανίζεται μετά τον ύπνο σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, εξαφανίζεται.

Με λίγα λόγια, επιστρέφουμε σιγά σιγά και πάντα προσεκτικά στους ρυθμούς της ζωής μας, γνωρίζοντας ότι η επέμβαση αυτή έχει οριστικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Τι πρέπει να προσέξετε μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά, ο γιατρός μας και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος μας. Ακολουθούμε πιστά το πλάνο ασκήσεων κι εξετάσεων που μας έχει δώσει, καθώς έχουμε να φροντίσουμε ουσιαστικά μία νέα άρθρωση. Η φυσικοθεραπεία γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας για ένα μεγάλο διάστημα, ώστε να εξασκήσουμε όσο καλύτερα γίνεται το βελτιωμένο μας γόνατο.

Αν η εργασία μας είναι γραφείου και δεν καταπονεί το γόνατό μας, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτή μεταξύ 1 και 4 μηνών, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Αν η εργασία μας είναι πιο πρακτικής φύσης, τότε ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα ανάρρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές του γιατρού μας είναι αυτές που θα επιταχύνουν τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: