Νέο «χαράτσι» έως 3.000 ευρώ σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά – Τι προβλέπει τροπολογία

Περιβαλλοντικό τέλος έως 3.000 ευρώ θα επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, σύμφωνα  με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο «χαράτσι» θα αφορά αυτοκίνητα υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 4», «Euro 5a» και «Εuro 5b».

Για τα οχήματα προδιαγραφών «Euro 4» θα επιβάλλεται φόρος 3.000 ευρώ, ενώ για τα «Euro 5a» και «Εuro 5b» (πολλά εκ των οποίων είναι οχήματα 8ετίας) θα επιβάλλεται φόρος 1.000 ευρώ.

Το νέο «χαράτσι» αφορά τόσο ΙΧ αυτοκίνητα όσο και φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους (βαν, μικρά επαγγελματικά κ.ά.).

Από το περιβαλλοντικό τέλος απαλλάσσονται τα οχήματα που ήδη έχουν δήλωση άφιξης (ΔΑΟ) ή δηλωτικά εισαγωγής, πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροπολογίας.

Επίσης, εξαιρούνται τα ιστορικά οχήματα, ηλικίας 30+ ετών. Συγκεκριμένα, από το περιβαλλοντικό τέλος εξαιρούνται τα αυτοκίνητα με ιστορικές πινακίδες, τα οποία προορίζονται για κυκλοφορία σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ή εκδηλώσεις, που αφορούν αγώνες ιστορικών οχημάτων κ.ά.

Με την ίδια τροπόλογία, απαγορεύεται πλέον η ταξινόμηση οχημάτων που τηρούν τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3, δηλαδή οχήματα ηλικίας από 17 ετών και άνω (το Euro 3 ίσχυε μέχρι 31/12/2015).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: