Μηταράκης: Δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε – Τι θα γίνει με τις “χρυσές βίζες” των Ρώσων

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε να συμβάλουν στην ανακατανομή προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” έδωσε διευκρινίσεις και για τις “χρυσές βίζες” σε Ρώσους πολίτες, τόσο σε αυτές που ήδη έχουν εκδοθεί, όσο και σε εκείνες που θα αιτηθούν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

“Στη δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες συζητήσαμε  για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε με κύριο θέμα το πως θα αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές που θα έρθουν από την Ουκρανία. Ήδη 370.000 Ουκρανοί είχαν περάσει χθες τα σύνορα της χώρας και σίγουρα σήμερα είμαστε πάνω από τις 400.000” ενημέρωσε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε “Οι ροές επικεντρώνονται στις Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη (Μολδαβία, εκτός Ε.Ε) και στη Ρουμανία. Τέθηκε άμεσα θέμα στήριξης της Μολδαβίας, μιας χώρας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παράσχει μόνη της τη βοήθεια που απαιτείται”.

“Έως τώρα, παρά τις μεγάλες ροές που έχουμε προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομογενών τους. Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ε.Ε, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές” επεσήμανε.

Εφαρμογή οδηγίας ταχείας διαδικασίας εισόδου στην Ε.Ε προσφύγων από Ουκρανία

Όπως ενημέρωσε “Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μια οδηγία, η οποία θεσπίστηκε προ 20ετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για μια ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ε.Ε μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών. Αυτή η διαδικασία είναι η εξής: Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για ένα χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, χωρίς αυτό να τους αφαιρεί το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο που μπορεί να παραταθεί”.

“Οι πρώτοι Ουκρανοί που ήλθαν στην Πολωνία, όπως μου είπε ο Πολωνός ομόλογός μου, είναι ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω με την πρώτη ευκαιρία. Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα” ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας σημείωσε ότι “Ακόμη δεν έχουμε Ουκρανούς πρόσφυγες μετά από τη ρωσική εισβολή. Συνολικά στη χώρα έχουμε 57 Ουκρανούς που είχαν αιτηθεί άσυλο πριν την εισβολή της Ρωσίας”.

Ωστόσο υπογράμμισε πως “Είναι δεδομένο για μας ότι θα φιλοξενήσουμε ένα σημαντικό αριθμό Ουκρανών. Μέσα στην ημέρα θα γίνει σύσκεψη σε διυπουργικό επίπεδο για να εξεταστούν τα θέματα εφαρμογής του Προεδρικού διατάγματος, που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί αλλά είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ε.Ε για την κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών προσφύγων”.

Τι θα γίνει με τις “χρυσές βίζες” των Ρώσων – “Δεν δίνουμε χρυσά διαβατήρια”

Όσον αφορά στις “χρυσές βίζες” ( δίνεται σε όσους αλλοδαπούς επενδύουν 250 χιλ. ευρώ τουλάχιστον για την αγορά ακινήτου ή σε άλλα χρηματοοικονομικά προγράμματα), διευκρίνισε πως “η Ελλάδα έχει πράγματι ορισμένες επενδυτικές άδειες παραμονής, εδώ και 10 χρόνια, αλλά  σε αντιδιαστολή με άλλα κράτη της Ε.Ε, ουδέποτε είχαμε προγράμματα τα οποία έδιναν υπηκοότητα, δηλ. διαβατήριο σε ξένους υπηκόους πέρα της πολιτογράφησης μετά την πολυετή παραμονή στην Ελλάδα, άρα εμείς δεν έχουμε θέμα χρυσών διαβατηρίων, που αναφέρθηκε χθες πολλαπλώς στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πράγματι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε εκδώσει δύο 2.000 – 2.500 άδειες παραμονής σε Ρώσους πολίτες. Στο Συμβούλιο χθες είπαμε ότι πράγματι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους Ρώσους πολίτες, αλλά πολλά κράτη-μέλη έθεσαν και το δίλημμα μην τελικά τιμωρούμε ανθρώπους που είναι αντίθετοι στο καθεστώς, κινδυνεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό θέμα και έχουν έρθει στις χώρες της Ε.Ε όχι μέσω ασύλου αλλά μέσω επενδυτικής βίζας και δεν μπορούν να επιστρέψουν”.

Ωστόσο διευκρίνισε πως “αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αναθεωρεί όλη αυτή τη διαδικασία σε σχέση με τους “Ρώσους ολιγάρχες” και διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στην έκδοση νέων αδειών. Ως προς τις υφιστάμενες άδειες περιμένουμε πάλι την απόφαση της Ε.Ε., κατά πόσο θα γίνουν μαζικές απελάσεις Ρώσων, με ανάκληση αδειών όσων ήδη ζουν στην Ευρώπη”.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι θα υπάρξει “Αυστηροποίηση στις νέες θεωρήσεις χρυσής βίζας”

 

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: