Λ. Κλέντζερης (πρόεδρος Μαιευτήρων): 3 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα θανάτου στις εγκύους από covid19 (audio)

Η λοίμωξη από τον ιό covid19 στην εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ζωή όχι μόνο της μητέρας αλλά και του εμβρύου ή και των δύο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Αν μια έγκυος γυναίκα νοσήσει τότε υπάρχουν 3 χαρακτηριστικές ιδιομορφίες. Έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθεί στην ΜΕΘ και να διασωληνωθεί με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια και για το έμβρυό της.

Η έγκυος γυναίκα θα περάσει την νόσο πιο βαριά, με περισσότερα πολλές φορές και πιο έντονα συμπτώματα, ενώ έχει 3πλάσια πιθανότητα να αποβιώσει σε σχέση με μια μη έγκυο γυναίκα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο πρόεδρος Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας, Λούκας Κλέντζερης.

«Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιόρρυθμη ανοσολογικά κατάσταση και πολλές λοιμώξεις εμφανίζουν ένα πιο δυνατό πρόσωπο γιατί πέφτει η άμυνα της γυναίκας, έτσι μέσα στα πλαίσια αυτά έρχεται και ο κορονοϊός στην χειρότερη στιγμή για μια γυναίκα, όταν είναι έγκυος».

Για το έμβρυο, η λοίμωξη covid19 στην έγκυο, μπορεί να φέρει πρόωρη γέννα με καισαρική προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να σωθεί η μητέρα. Μπορεί να δημιουργηθούν θρομβώσεις στα αγγεία του πλακούντα με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά το έμβρυο και να είναι ελλιποβαρές λόγω της μη σωστής αιμάτωσης, ενώ έχουν καταγραφεί και ενδομήτριοι θάνατοι.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η γυναίκα μπορεί να εμβολιαστεί και πριν την εγκυμοσύνη και κατά την διάρκειά της. Μάλιστα προφυλάσσεται και το έμβρυο για τους πρώτους μήνες της ζωής του, μέσω των αντισωμάτων που περνάνε από τον πλακούντα. Επιπλέον και κατά την λοχεία μπορεί να εμβολιαστεί μια μητέρα όπως και κατά την περίοδο του θηλασμού, όπου επίσης περνάνε αντισώματα μέσα από το μητρικό γάλα στο νεογνό, σημείωσε ο κ. Κλέντζερης.

«9 στις 10 γυναίκες που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστες», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως περισσότερες από 200.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί σε Αμερική και Βρετανία, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες είτε στην μητέρα είτε στο έμβρυο. Για τα συγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού υπάρχουν μάλιστα πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός των εγκύων για τον κορονοϊό στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, δεν έδειξε μεγαλύτερες πιθανότητες αποβολής.

«Την μεγαλύτερη ζημιά την κάνει η παραπληροφόρηση. Όποιος έχει την  υπευθυνότητα για δύο ζωές, της μητέρας και του εμβρύου, πρέπει να πράττει αναλόγως και να μην παραπληροφορεί και όσοι συνάδελφοι έχουν άλλες σκέψεις να τις κρατάνε για τον εαυτό τους» επεσήμανε τέλος ο κ. Κλέντζερης.

ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: