Κατατέθηκε η τροπολογία για το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς και τα πιστοποιητικά νόσησης

Έκτακτο επίδομα τστο προσωπικό νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του Υπουργείου Υγείας, ίσο με το μισό του βασικού μισθού τους, και μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης για τους 60 και άνω, τους υγειονομικούς και όσους εξ αυτών έχουν νοσήσει. Για τον γενικό πληθυσμό θα εκδοθεί ΚΥΑ., προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μετρων.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, ίσο με το μισό του βασικού μισθού τους, συνολικής δαπάνης 110 εκατ. ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021 (μέχρι 30 Νοεμβρίου). Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.

Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.

Επίσης άλλη διάταξη της τροπολογίας αφορά στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για τη μεταφορά, αποθήκευση, διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Στην τροπολογία η οποία τίθεται προς ψήφιση αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες, ενώ εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, όπως αναφέρεται στις διατάξεις.
Εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορονοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

 

ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: