Καταστροφικό το αποτύπωμα του «Μπάλλου» – Βούλιαξαν στα λασπόνερα περιουσίες (video)

 

Με τις λάσπες και τα νερά που «βούλιαξαν» τις περιουσίες τους αναμετρώνται τώρα οι κάτοικοι, στις περιοχές που σφυροκόπησε ο «Μπάλλος» τις προηγούμενες μέρες. Τα έργα για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών από τη νεροποντή θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στο Αγρίνιο, με λάστιχα και φτυάρια οι κάτοικοι της Κάτω Τραγάνας προσπαθούν να καθαρίσουν τις εισόδους των σπιτιών τους. Τα ορμητικά νερά πέρασαν μέσα από το χωριό το βράδυ της Παρασκευής. Το άνοιγμα του ρέματος μικρό, με αποτέλεσμα τα νερά να βγουν στο δρόμο και να πνίξουν τα γύρω σπίτια.

Σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες ζωοτροφών πνίγηκαν στο νερό και τις λάσπες, οδηγώντας στην απελπισία κατοίκους και επαγγελματίες.

Ανεξίτηλα άφησε τα σημάδια του ο «Μπάλλος» στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κέρκυρας. Ο δρόμος στη γέφυρα της Άφρας έγινε κομμάτια, θεόρατα δέντρα, αλλά και κολώνες φωτισμού έπεσαν στο ποτάμι.

Οι κάτοικοι του Ποταμού ζητούν να κατεδαφιστεί άμεσα η ακατάλληλη γέφυρα του χωριού που αποτέλεσε την αφορμή να πλημμυρίσουν τα γύρω σπίτια.

Στην Ιθάκη, οι πληγέντες κάτοικοι προσέρχονται στο δημαρχείο του νησιού για να κάνουν αίτηση προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, ώστε να έρθουν αύριο οι μηχανικοί για να ξεκινήσουμε τις αιτήσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας.

«Ο κρατικός μηχανισμός αφενός διαχειρίζεται τα φαινόμενα την ώρα της κρίσης -με έμφαση στην πρόληψη και την άμεση κινητοποίηση- και αφετέρου, αμέσως μετά, στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν πληγεί με αποζημιώσεις, με έργα αποκατάστασης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που με τέτοια ταχύτητα έχει ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία, όπως είναι η υποχρέωση του Κράτους».

Αυτοψία στην πληγείσα Ιθάκη έκανε το απόγευμα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες, να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχουν πληγεί» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις φυστικοκαλλιέργειες στις Σέρρες. Οι αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν και οι ώριμοι καρποί που προορίζονταν για συγκομιδή σάπισαν. Οι αγρότες ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

 

Ρεπορτάζ: Αθανασία Σταμοπούλου, Νίκη Παπαδούλα, Γιάννης Ανδριώτης, Βασίλης Αναστασιάδης

Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: