Η Οδησσός «κομβικό σημείο» για την ελληνική διπλωματία – Αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια

 

«Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ήρθα εδώ για να επαναλάβω την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και να εκφράσω τη στενή σχέση που έχουμε με την Οδησσό», έγραψε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του μετά την επίσκεψη του.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει παρούσα, στο σχεδιασμό πιθανών επιχειρήσεων εκκένωσης Ελλήνων ομογενών από τη Μαριούπολη, καθώς η Οδησσός μπορεί να λειτουργήσει ως κομβικός ενδιάμεσος σταθμός.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου στην Οδησσό, που θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν χρειαστεί.

 Το ελληνικό προξενείο είναι η μοναδική ευρωπαϊκή διπλωματική αρχή που λειτουργεί στην πόλη, η οποία τελεί υπό θαλάσσια πολιορκία, με τους Ρώσους να συνεχίζουν ακατάπαυστα τους βομβαρδισμούς.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα, με το μέλλον της» δήλωσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα (Olga Stefanishyna), είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίθεση κατά μιας πόλης είναι έγκλημα πολέμου»

«Λυπάμαι γα την τωρινή επίθεση, είδα τους καπνούς. Με είχαν ενημερώσει ούτως ή άλλως από το πρωί ότι η Οδησσός έχει υποστεί επίθεση» προσέθεσε.

«Θα μεταφέρω στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που πρέπει να μεταφερθούν», είπε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση  με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, συνταγματάρχη Maksym Marchenko.

«Όπως ξέρετε, εμείς είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και παρέχουμε κάθε βοήθεια που μπορούμε στην Ουκρανία, στο πλαίσιο και των δύο αυτών Οργανισμών», είπε ο κ. Δένδιας.

Συνομιλώντας με τον δήμαρχο της Οδησσού επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Είμαστε κομμάτι του παρελθόντος, αλλά θέλουμε να είμαστε και του μέλλοντος», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι προστατεύτηκε η κοινή κληρονομιά.

«Είδα, περπατώντας με τον Δήμαρχο, τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για να μην καταστραφεί η πολιτιστική παράδοση της πόλης. Ελπίζω, όταν θα ξαναέρθω, η πόλη να είναι καλά, να μην έχει υποστεί το παραμικρό πλήγμα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, ώστε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, όπως έχει ένα λαμπρό παρελθόν»., ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας  επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

«Βρήκα το κτίριο της Φιλικής Εταιρείας όπως το είχα αφήσει τον Ιούλιο. Με όλα τα είδη αποθηκευμένα στο υπόγειο, προστατευμένα. Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν», είπε ο Νίκος Δένδιας.

 

 

ertnews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: