Γρ. Γεροτζιάφας: Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στην αποτροπή 5ου κύματος τον Φεβρουάριο, αλλά είναι πολύ αργά για το 4ο κύμα (audio)

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα, «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί», επομένως «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου 5ου κύματος της πανδημίας εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο», τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι  για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του 4ου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το 4ο κύμα».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση», λέγοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο».

«Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία. Δυστυχώς, όχι ακόμη. Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς. Άρα όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».

«Αν καθυστερήσεις να τον νοσηλεύσεις τον ασθενή, η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. Αν παρέμβεις τις πρώτες 3-4 ημέρες, ελαττώνεις κατά 50% την πιθανότητα βαριάς νόσησης», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη φαρμακευτική παρέμβαση και περίθαλψη των αρρώστων στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σκληρό κύμα που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα και σύντομα θα κατέβει στην Αθήνα, και το οποίο πλήττει κυρίως τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «ακόμη και αν ξεκινήσουν αύριο μαζικοί εμβολιασμοί, στις επόμενες 15 ημέρες δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του ιού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: