Γ. Γκιούλα για παραλλαγή Όμικρον: Μάλλον πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος – Δεν ξέρουμε αν θα είναι και πιο παθογόνο

Για τη νέα παραλλαγή Όμικρον μίλησε στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ.

Ανέφερε ότι μάλλον αυτό το νέο στέλεχος θα είναι πιο μεταδοτικό ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι και πιο παθογόνο αλλά και κατά πόσο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το ενθαρρυντικό όμως όπως σας είπα είναι ότι μπορούμε αυτό να το ανιχνεύσουμε, να το δούμε στα εργαστήρια».

Ευτυχώς μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός δεν έχει αλλάξει η δυνατότητα ανίχνευσής του, επισήμανε η κ. Γκιούλα.  Εξήγησε ότι «οι αλλαγές αυτές εξακολουθούν και τον κάνουν ορατό με τις μοριακές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούμε και μας δίνει μια ένδειξη που τη βλέπουμε εμείς στα κέντρα αναφοράς, δίνει ένα σήμα στην PCR, που πιθανώς θα μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αλληλούχιση και να αναλύσουμε το γονιδίωμά του».

Είπε ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα εάν μιλάμε για έναν ακόμα πιο μεταδοτικό ιό.

ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: