Γ. Γεωργαντάς για ανεμβολίαστους άνω των 60: Δεν θα γίνει παρακράτηση του προστίμου από μισθούς και συντάξεις-Χωρίς πρόστιμο όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική (audio)

 

«Από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, για όσους είναι σε ΔΟΥ του εσωτερικού, ξεκινά η επιβολή του προστίμου που είναι 50€ για τον μήνα Ιανουάριο και από τον Φεβρουάριο 100€.  Όποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο δεν θα έχει άλλη κύρωση, όποιος εμβολιαστεί τον Φεβρουάριο, αν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο θα χρεωθεί 50€. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επόμενους μήνες, ενώ υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα για αυτή την ηλικιακή ομάδα στα ραντεβού, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αυθημερόν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθούς και συντάξεις. Το πρόστιμο βεβαιώνεται στην ΑΑΔΕ, όπως βεβαιώνεται κάθε οφειλή που μπορεί να έχει κάποιος στην εφορία.

Λήξη πιστοποιητικών εμβολιασμού χωρίς τρίτη δόση

Για τους άνω των 60 ετών και όλους άνω των 18 ετών από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος εντός του 7μήνου από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων δεν έκανε την αναμνηστική, ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό του, επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς. Δεν υπάρχει όμως πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση. «Η κεντρική εικόνα είναι ότι πρέπει οι ανεμβολίαστοι να κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Αν δεν την κάνουν, θα έχουν τις συνέπειες που προανέφερα και πρέπει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση μέσα στο επτάμηνο. Αυτό ισχύει αυτή την στιγμή μόνο για τους άνω των  60 ετών, αλλά μετά την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύει για όλους τους ενήλικες».

Με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, αυτός που νοσεί και είναι εμβολιασμένος, τις ημέρες της νόσησης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό του  εμβολιασμού του, το οποίο αμέσως επανέρχεται σε ισχύ μετά την λήξη της νόσησης. «Όποιος το χρησιμοποιεί, κακώς το κάνει, δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, είναι μη νόμιμος και θα έχει τις συνέπειες που προβλέπονται και έχει να κάνει συνολικά με τα ειδικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους νοσήσαντες, με την υποχρέωση απομόνωσης για κάποιες ημέρες. Εάν νοσείς και χρησιμοποιείς το πρωτόκολλο εμβολιασμού που εκείνες τις ημέρες είναι σαν να μην υφίσταται, εκείνη την στιγμή παρανομείς».

Σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον και την επίδρασή της στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι οι απόψεις των ειδικών διίστανται, άρα εμείς πρέπει να κρατήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Να εμβολιαζόμαστε, να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τα σελφ τεστ.

Ειδικά σε σχέση με τους εμβολιασμούς το τελευταίο δίμηνο έχουμε πάει πολύ καλά, επεσήμανε. Αυτή την στιγμή, έχουν κάνει την πρώτη δόση 7.577.000 συμπολίτες και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 7.137.000, που μας βάζουν κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τρίτη δόση, η χώρα μας ήταν η πρώτη, τόνισε, που έδωσε την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 18 ετών και τέθηκε και το τρίμηνο ως το χρονικό περιθώριο μετά το οποίο μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί με την αναμνηστική. «Εκεί είμαστε μέσα στους 3 πρώτους πανευρωπαϊκά, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η τρίτη δόση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον».

Όπως ανέφερε, έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση 4.105.000 συμπολίτες μας και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους άλλοι 750.000, πλησιάζοντας συνολικά τους 5.000.000 πολίτες, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι λιγότεροι από 6.000.000. «Στους άνω των 60 είμαστε στο 92% αυτών που έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική δόση».

«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, ήταν 520.000 και έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους περίπου 200.000 πολίτες, ενώ υπάρχουν κάποιοι που έχουν εξαιρεθεί λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. «Θεωρώ ότι από την έναρξη των μέτρων μέχρι σήμερα, περίπου οι μισοί εμβολιάστηκαν» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για τα περιοριστικά μέτρα. «Είναι μια δυναμική διαδικασία η αντιμετώπιση της πανδημίας και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα και όποιο άλλο στοιχείο προκύπτει. Αυτή την στιγμή που ακόμα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η Όμικρον είναι απόλυτα δικαιολογημένη η παράταση των μέτρων. Σε πολλές χώρες, υπάρχει αυστηροποίηση των συνεπειών για τους ανεμβολίαστους, δεν ξέρω αν γίνει κάτι αντίστοιχο και εδώ αλλά  σίγουρα είναι μια από τις προοπτικές που δεν έχει αποκλειστεί».

 

ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: