Γ. Χουλιάρας στο Πρώτο: Η εξέλιξη του σεισμού στην Κρήτη δεν είναι αυτή που περιμένει ένας σεισμολόγος (audio)

 

«Η εξέλιξη δεν είναι σωστή, δεν είναι αυτή που περιμένει ο σεισμολόγος, από χθες στις 12:30 το μεσημέρι που έγινε ο σεισμός, μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 10 μικροί σεισμοί και δεν θεωρώ ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Εξ ορισμού στην σεισμολογία, για να θεωρηθεί ένας σεισμός, κύριος, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει ένας ισχυρός μετασεισμός μικρότερου μεγέθους, για να υπάρχει εκτόνωση. Σε έναν σεισμό όπως ο χθεσινός των 6,3 ρίχτερ, πρέπει να γίνει ένας σεισμός πάνω από 4,5 ρίχτερ, ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει στην περιοχή.

Στα θετικά που παρατήρησε ο κ. Χουλιάρας, είναι ότι ο σεισμός έγινε στην θάλασσα. «Αν είχε γίνει 6,3 στην στεριά, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο θετικό είναι ότι δεν είναι κοντά στο Αρκαλοχώρι, είναι 100 χλμ. μακριά, οπότε δεν υπάρχει επιβάρυνση στα κτήρια της πληγείσας πριν από λίγες ημέρες περιοχής.

Σχετικά με την πιθανότητα για τσουνάμι, ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι όταν είναι υποθαλάσσιος ένας σεισμός και εντάσεως πάνω από 5,5 ρίχτερ, αμέσως το σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων στέλνει αυτόματα σε όλα τα κέντρα της πολιτικής προστασίας, μήνυμα ότι πιθανόν να έχουμε τσουνάμι. Στην συνέχεια αν διαπιστωθεί από τους παλιρροιογράφους ότι υπάρχει κάπου μεγάλη διαταραχή, στέλνεται μήνυμα στους πολίτες. «Εχθές όμως παρατηρήσαμε ότι υπήρχε πολύ μικρή διαταραχή στην Κάσο και γι’ αυτό δεν δόθηκε επίσημη πληροφορία, όμως ορισμένοι άνθρωποι, αυτά τα απόρρητα, βγαίνουν και τα λένε».

www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: