Αλέξανδρος Μαλλιάς (πρέσβης επί τιμή): Ένας πόλεμος από τη Ρωσία θα φέρει την καταστροφή

 

‘«Εχουμε καθαρή προσπάθεια κλιμάκωσης στρατιωτικής απειλής με εισβολή, πράξεις παράνομες για το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Καταστατικού του ΟΗΕ κι εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή, από την Κύπρο», είπε ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Κατά την κρίση του υπάρχουν υπάρχουν πάντως περιθώρια διπλωματικής διεξόδου.

Ο κ. Μαλλιάς παρέπεμψε στο χθεσινό σκηνικό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να ρωτάει τον υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για το αν είναι εφικτή μια διπλωματική λύση».

 

«Η λογική γκρίζων ή πράσινων ζωνών δεν με ελκύει. Όποιο κομμάτι της Ευρώπης το χρωματίσεις διαφορετικά, το χάνεις», τόνισε.

«Αν η απειλή από τη ρωσική πλευρά φέρει κάποια από τα αποτελέσματα που θα την ικανοποιήσουν θα αποφύγει πάση θυσία τη στρατιωτική σύγκρουση που θα έχει τεράστια ζημιά σε αυτό που και η Ρωσία αποκαλεί «αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», επεσήμανε ο πρέσβης.

«Υπάρχουν νέες προτάσεις για την επόμενη ημέρα και προβλέπουν περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Το ζήτημα «αν η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ»

«Δύσκολο να  απορρίψει το ΝΑΤΟ την ένταξη της, ενώ ευκολότερο θα ήταν να τροποποιήσει η Ουκρανία το Σύνταγμα και να αυτοδεσμευτεί ότι δεν θα επιδιώξει ένταξη», είπε ο κ. Μαλλιάς και ως ανάλογο προηγούμενο  στον ευρωπαϊκό χώρο, ανέφερε τη συνθήκη δημιουργίας του κράτους της Αυστρίας.

«Δεν είναι αρκιβώς σωστό ότι όποια χώρα θέλει μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναφέροντας ως «κακό προηγούμενο» την Τουρκία που μπορεί να «εμποδίζει κάθε ανάπτυξη συνεργασίας της ανεξάρτητης και μέλος της ΕΕ Δημοκρατίας της Κύπρου με το ΝΑΤΟ».

Η ασφάλεια των Ελλήνων και ομογενών της Ουκρανίας

«Είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο των καθημερινών πολλών διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας τίθεται με έμφαση η ασφάλεια Ελλήνων και ομογενών στην Ουκρανία.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Νίκος Δένδιας έκαναν ό,τι πρέπει και πιστεύω ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συλλάβει τους υπεύθυνους για το φόνο Ελλήνων πολιτών.

H αύξηση των τιμών διεθνώς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θεωρείται επίπτωση της πανδημίας και αποδίδεται στην έλλειψη προσφοράς, διευκρίνισε επίσης ο ‘Ελληνας διπλωμάτης, εξηγώντας ότι η ενεργειακή κρίση προηγήθηκε της κρίσης στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: