Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας αναμένεται να φέρουν σαρωτικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και στον τρόπο που οργανώνονται και λειτουργούν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Η δημιουργία ενός ενιαίου εκλογικού συστήματος που καταργεί τον β΄ γύρο, καθώς και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψήφου, αναμένεται να διευκολύνει την εκλογική διαδικασία και να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει το κόστος των εκλογών.
Η αναθεώρηση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων τους με την αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου και την εισαγωγή περισσότερης διαφάνειας αποσκοπεί στο να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη στην τοπική διακυβέρνηση. Με την υποχρεωτική διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις και την αυξημένη εποπτεία των οικονομικών πόρων των δήμων, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει φαινόμενα κακοδιαχείρισης και να προάγει την ορθή χρήση των δημοσίων πόρων.
Η συνολική κατεύθυνση των νέων μεταρρυθμίσεων είναι η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει τη λειτουργικότητα των ΟΤΑ.