Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (ΠΠΣ) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Τσαντ θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με το φάσμα του υποσιτισμού λόγω έλλειψης πόρων για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ την ίδια στιγμή η αφρικανική χώρα δεν σταματά να δέχεται νέους πρόσφυγες από τη γειτονική περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές στο άμεσο μέλλον για τα προγράμματα σίτισης για εκτοπισμένους και πρόσφυγες που υλοποιεί σε Νιγηρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Καμερούν εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης και αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, ενώ στον κατάλογο αναμένεται να προστεθεί άμεσα και το Τσαντ, το οποίο καθημερινά βλέπει τις ανθρωπιστικές του ανάγκες να αυξάνονται δραματικά.
Πάνω από μισό εκατομμύριο Σουδανοί έχουν περάσει τα σύνορα προς το Τσαντ τους τελευταίους μήνες λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στο Νταρφούρ και άλλου, ενώ ήδη το 90% των εκτοπισμένων σιτίζονται με ελάχιστες ποσότητες τροφίμων, σημειώνει ο οργανισμός.
«Αυτή η ξεχασμένη κρίση έχει πλέον κάνει μετάσταση από το Νταρφούρ στο Τσαντ, καθώς η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη αλλού» σχολιάζει ο τοπικός διευθυντής του ΠΠΣ για το Τσαντ, Πιέρ Ονορά, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους έξι μήνες πέρασαν τα σύνορα περισσότεροι κάτοικοι του Νταρφούρ απ’ ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια.
Παράλληλα, ο οργανισμός του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση και την αύξηση παγκοσμίως των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε υποσιτισμό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Τσαντ.
Μόνο για αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης θα χρειαστεί 185 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο εξάμηνο για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες. Τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, τον έχει αναγκάσει να περικόψει τις μερίδες φαγητού και να αναστείλει δραστηριότητες σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Ενώ οι οικονομικοί πόροι είναι όλο και πιο δυσεύρετοι για το ΠΠΣ, οι ανάγκες για ανθρωπιστική στήριξη αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2022 περίπου 407 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχρηζαν ανθρωπιστικής βοήθειας, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: ΑΡ, The Guardian, ertnews.gr