Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Δημοσιογράφοι του Ελ Σαλβαδόρ μηνύουν την NSO για τις παρακολουθήσεις μέσω Pegasus

Screenshot 2022 12 01 at 19 00 07 NSO GROUP Cyber intelligence for global security and stability

Screenshot 2022 12 01 at 19 00 07 NSO GROUP Cyber intelligence for global security and stability

 

Οι εργαζόμενοι της ψηφιακής εφημερίδας El Faro του Σαλβαδόρ κατέθεσαν την Τετάρτη μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά του NSO Group*, υποστηρίζοντας ότι το αμφιλεγόμενο λογισμικό Pegasus (Πήγασος) της ισραηλινής εταιρείας χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθησή τους.

Η αγωγή κατατέθηκε στην Καλιφόρνια από 13 δημοσιογράφους της El Faro και δύο διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους του Ινστιτούτου Knight First Amendment Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το Πήγασος χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση των τηλεφώνων τουλάχιστον 22 ατόμων που συνδέονται με το El Faro, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων, θέτοντας σε κίνδυνο τις επικοινωνίες και τα δεδομένα τους, σύμφωνα με την αγωγή, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Knight.

«Η πρόσβαση στις συσκευές τους έγινε εξ αποστάσεως και κρυφά, οι επικοινωνίες και οι δραστηριότητές τους παρακολουθήθηκαν και τα προσωπικά τους δεδομένα αποκτήθηκαν και κλάπηκαν», αναφέρεται.

«Οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εναγόντων καθώς και την ασφάλεια των συναδέλφων τους, των πηγών και των μελών της οικογένειάς τους».

Σύμφωνα με την αγωγή, αυτές οι φερόμενες δραστηριότητες παραβίαζαν τον νόμο των ΗΠΑ περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών (CFAA).

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus διεισδύει σε κινητά τηλέφωνα για να αποσπάσει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει μια κάμερα ή ένα μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.

Η NSO Group ισχυρίζεται ότι πωλείται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για τη στόχευση εγκληματιών και τρομοκρατών, με το πράσινο φως των ισραηλινών αρχών.

Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί από παγκόσμιες ομάδες δικαιωμάτων για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Microsoft.

Οι αμερικανικές αρχές πέρυσι έβαλαν την NSO Group σε μαύρη λίστα , με το υπουργείο Εμπορίου να λέει ότι τα εργαλεία της εταιρείας «επέτρεψαν σε ξένες κυβερνήσεις να διεξάγουν διεθνική καταστολή».

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ αρνήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από την παρακολούθηση του προσωπικού της El Faro.

«Δυστυχώς έπρεπε να καταφύγουμε σε δικαστήριο σε άλλη χώρα, επειδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στο Ελ Σαλβαδόρ να μπορέσουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο διευθυντής της El Faro, Κάρλος Ντάντα, σε δήλωσή του.

«Ένα από τα κύρια αιτήματα αυτής της αγωγής είναι το ομοσπονδιακό δικαστήριο να απαιτήσει από τον όμιλο NSO να εντοπίσει, να επιστρέψει και να διαγράψει όλες τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω αυτών των επιθέσεων», δήλωσε η El Faro.

«Ζητείται επίσης από το δικαστήριο να απαγορεύσει στον Όμιλο NSO να εκτελέσει εκ νέου το Pegasus εναντίον των μελών αυτού του μέσου ενημέρωσης και το ίδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο να εκδώσει διαταγή κατά του Ομίλου NSO, ώστε να αποκαλύψει τον πελάτη που βρισκόταν πίσω από την κατασκοπεία».

*NSO Group Technologies (NSO σημαίνει Νιβ, Σάλεβ και Όμρι, τα ονόματα των ιδρυτών της εταιρείας από το Ισραήλ που ειδικεύεται στην κατασκευή κατασκοπευτικού λογισμικού για χρήση άμυνας από κυβερνοεπιθέσεις.

 

 

 

Πηγή: AFP, ertnews.gr

Exit mobile version