Μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς στην εκπομπή του Βασίλη Ιωάννου που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί από τον Prisma 91,6.
Ο δήμαρχος Πάργας ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά του λέγοντας πως έχει ξεκινήσει σταδιακά την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.
“Όταν ένας δήμαρχος εκλεγεί αρχίζει από την επόμενη μέρα, όταν στοχεύει να παράξει ένα έργο δεκαετίας τον προγραμμαρισμό.”
Ήδη έχουμε ξεκινήσει σταδιακά και προχωράμε, τα μάτια μας είναι στις εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, θέλουμε να έχουμε μία δυνατή παρουσία αυτό που εισπράττουμε τώρα από τον κόσμο να είναι και ως αποτέλεσμα στην κάλπη.
Βαθμολογώντας την επίδοσή της Δημοτικής το αρχή, είπε πως ο ίδιος στους μαθητές του ήταν πάντα επιεικής που σημαίνει ότι έβαζε ψηλές βαθμολογίες.
Δεν θα μπω σε βαθμολογική κλίμακα αυτό όμως που θα πω είναι πως μετά από 3,5 χρόνια έχουμε μία αποδοχή από την κοινωνία, έχουμε καταφέρει με μία ομάδα συμπαγή να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα κι αν θέλετε να βάλουμε μπροστά αυτά που οραματιστήκαμε όταν ξεκινούσαμε να συναντήσουμε τα πράγματα έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο στο δήμο μας και να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, πρέπει να πούμε πως τα 3,5 χρόνια ήταν ιδιαίτερα, τα οποία μας βοήθησαν να αποκτήσουμε μία δυνατή εμπειρία, ζώντας τον Δήμο από κοντά σε όλα τα επίπεδα καταφέραμε να πετύχουμε πράγματα κι όλο αυτό κεφαλαιοποιείται σήμερα ώστε να πούμε ότι σήμερα πετύχαμε και προχωράμε και αν θέλετε προγραμματίζουμε την επόμενη πενταετία.
Για εμάς η πενταετία 24-29 είναι πολύ σημαντική γιατί εκεί είναι που θα λειτουργήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα περνάνε μέσα από την περιφέρεια και τα υπουργεία και η δική μας περιοχή στερείται πολλών εσόδων που τα οφείλει η πολιτεία.
Πλέον μιλάμε για μεγάλα ζητήματα, όχι για απλά θέματα καθημερινότητας που έχουμε ακουμπήσει, αλλά για μία αναπτυξιακή τροχιά.
Απαντώντας στο ερώτημα του Βασίλη Ιωάννου εάν ο ίδιος μετάνιωσε για κάποιες αποφάσεις ή ακόμα και για την εμπλοκή του στην αυτοδιοίκηση, απάντησε πως αναφορικά με τους σεισμούς η διαχείριση που κάναμε όσους δήμους ήταν πολύ καλή.
Η χρηματοδότηση που πήραν οι πολίτες μέσω του δήμου ήταν άμεση, είμαστε κοντά τους για οποιοδήποτε ζήτημα.
“Την Πανδημία την αντιμετωπίσαμε καλά, δεν είχαμε πολλά ζητήματα, είχαμε όμως ένα πρόβλημα ότι ο δήμος στερήθηκε πάρα πολλά έσοδα, καθώς ο Δήμος Πάργας είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός Δήμος και όπως παρατηρήσατε ο τουρισμός δυο χρονιές σταμάτησε, αλλά σταθήκαμε”
Επίσης πρέπει να πω πως κάποιος μετανιώνει για κάτι που δεν πέτυχε. Εμείς ως δημοτική αρχή δουλέψαμε κοντά στον κόσμο είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς είναι άλλο να είσαι σε έναν γυάλινο πύργο και να βλέπεις τα πράγματα κι αλλιώς να είσαι μέσα στην κοινωνία.
Εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ κι αν αναλογιστεί κάνεις το ενεργειακό κόστος που έρχεται μαζί με το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων που είναι τεράστιο για μας για να τα πηγαίνουμε από το καναλάκι-Πάργα στα Γιάννενα αυτό είναι δυσθεώρητο αν θέλετε με κακή διαχείριση τόσο από την περιφέρεια όσο και από το φορέα.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι θέλαμε έναν σταθμό μεταφόρτωσης κοντά μας για να μην κάνουν τα φορτηγά μας βόλτες πάνω-κάτω.
Σχετικά με κάποιες αποχωρήσεις από την παράταξή μας στα δύο πρώτα χρόνια θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε είχα περίπου 41 άτομα που κατεβήκαμε στο συνδυασμό μας.
Από όλους αυτούς ένας βρίσκεται εκτός ομάδας, οι υπόλοιποι που αποχώρησαν είχαν τους δικούς τους λόγους, έχουμε άριστες σχέσεις και επί της ουσίας είναι μέλη της ομάδας μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Είμαστε απαλλαγμένοι από γκρίνιες δεισιδαιμονίες και όλα τα υπόλοιπα.
Απαντώντας στην ερώτηση για την δέσμευση που είχε αναλάβει σε προηγούμενη συνέντευξη του Βασίλη Ιωάννου ότι θα αναβάθμιζε τις υπηρεσίες του δήμου Πάργας, απάντησε πως προεκλογικά κάποιοι έλεγαν πως θα μεταφέρουν το δημαρχείο από το Καναλάκι στο δήμο Πάργας για να συσπειρώσουν κάποιους.
Εμείς όχι δεν μεταφέραμε τίποτα, αλλά φτιάξαμε άλλο ένα στο Καναλάκι, παίρνοντας το κτίριο της Ένωσης που στεγάσαμε πλέον τις υπηρεσίες μας, τακτοποιήσαμε το κεντρικό κτίριο και κάναμε παρεμβάσεις στα Δημοτικά κτίρια στην Πάργα.
Με μία ουσιαστική αλλαγή στον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας φτιάξαμε τμήματα και οργανωτικά ο δήμος μας είναι πάρα πολύ καλά, εκεί που στερείται όμως είναι ότι δεν υπάρχει στελεχιακό δυναμικό και αυτό δεν εξαρτάται από εμάς.
Για να κάνεις αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις το προσωπικό που συνεργάζεσαι μαζί με το εξωτερικό προσωπικό και να κινηθείς ε όπως πρέπει για να λειτουργήσεις.
Οι διορισμοί ανήκουν όμως την κεντρική εξουσία και όταν δεν κάνει διορισμούς και το προσωπικό του δήμου είναι αρκετά χρόνια που έχουν στην πλάτη τους πρέπει να τους δώσεις ένα οικονομικό, ηθικό και αξιακό κίνητρο και εμείς όπου μπορούσαμε το πράξαμε.
Ο στόχος ο δικός μου να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτούς τους ανθρώπους. Εάν πετύχουμε πάνω από το 70% που μπορούμε να πάρουμε από τον κάθε άνθρωπο που έχει να δώσει, τότε και αυτοί αισθάνονται ικανοποιημένοι από την εργασία τους, για την εργασία δεν είναι μόνο οι απολαβές, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον.
Οταν όμως έρθετε στο Καναλάκι θα δείτε το πριν και το μετά.
Σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ποιότητα του πόσιμου νερού, ο κ. Ζαχαριάς υπογράμμισε πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε πώς το έργο της παράκτιας ύδρευσης που είναι διαδημοτικό δεν είναι σωστό.
Ο Δήμος Πάργας για το δάνειο και ο δήμος Πρέβεζας είχε όλα τα υπόλοιπα. Για να το πω πιο απλά πάμε σε ένα μαγαζί εσείς ψωνίζετε ότι θέλετε χωρίς να μου δίνει το λογαριασμό και εγώ πληρώνω και αυτό έγινε.
“Το έργο ήταν ενταγμένο στο Φιλόδημο, στην συνέχεια πέρασε στο Τρίτσης εμείς δεν έχουμε λόγο στη διαδικασία της δημοπράτησης, ως Δήμος το μόνο που καλούμαστε όταν τελειώσει η διαδικασία είναι να πληρώσουμε το δάνειο.
Εγώ όμως δεν θα μπορούσα σε ένα έργο 6.000.000 ευρώ που έχει πάρει το δρόμο του να αντιδράσω. Εμείς θα κινηθούμε στα πλαίσια που επιτάσσει η προγραμματική συμφωνία που έχουμε κάνει με την Πρέβεζα για να υλοποιηθεί το έργο.
Εάν το έργο δεν περπατάει μπορούμε να το δούμε με την δημοτική αρχή και ας σχεδιαστεί πάλι από την αρχή και να ενταχθεί σε ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Σχετικά με τον Βιολογικό καθαρισμό Καναλακίου ανέφερε πως και αυτό το έργο ξεκίνησε στραβά.
Εμείς θα επισημαίναμε και στην αντιπολίτευση χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Στο Καναλάκι θα εφαρμοζόταν μία μέθοδος που δεν υπήρχε πουθενά.
Όταν ανέλαβε ως Δήμος το έβλεπα, γιατί ακόμα και στις καινοτομίες γίνεται μία εφαρμογή για να δούμε αν περπατάει.
Εγώ όταν ανέλαβα είχα τις αμφιβολίες μου για αυτή την μέθοδο ηλεκτρόλυσης όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε στελεχωμένες υπηρεσίες και κινήθηκα προς την περιφέρεια.
Ο περιφερειάρχης απευθύνθηκε σε δικό του συνεργάτη για να δούμε τι συμβαίνει με αυτή τη μέθοδο και μας είπε να το ξεχάσουμε.
Αναγκαστήκαμε να κάνουμε προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για να τον τροποποιηθούν όλα αυτά, κρατήσαμε κάποια στοιχεία που υπήρξαν από τους προηγούμενους μελετητές και σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η περιφέρεια Ηπείρου έχει υποβάλει πρόταση 13.000.000 για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Το καταφύγιο αδέσποτων προχωράει με βάση την χρηματοδότηση που έχει εισπράξει ο δήμος με τον κύριο Ζαχαριά να εκτιμά πώς θα είναι ολοκληρωμένο τον Αύγουστο.
Το ζήτημα με τα αδέσποτα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί αυτοί που νομοθετούν έχουν το σκεπτικό πως όλα τα εργαλεία αντιμετώπισης του ζητήματος τα έχουν οι δήμοι.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πρέπει να πιάσουμε το αδέσποτο, να του βάλουμε τσιπ και να το αφήσουμε πάλι ελεύθερο. Αυτό όμως θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καθώς δεν υπάρχουν σταυλικές εγκαταστάσεις, το καταφύγιο το οποίο κάνουμε είναι τύπου ιατρείο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμμαζευτούν όλα τα αδέσποτα της περιοχής, αλλά μόνο τα επικίνδυνα.
Σχετικά με το κτίριο Βασιλά το παλιό αρχοντικό στο κέντρο της Πάργα, είπε πως ο στόχος της δημοτικής αρχής, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα στο Υπουργείο Πολιτισμού,η μελέτη έχει πάρει το “νομίμως” και θεωρούμε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα προχωρήσουμε σε δημοπράτηση.
Και σε αυτή την περίπτωση μπλέκουμε σε πολλά πράγματα που δεν ξεκινούν σωστά. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος των μελετών έχουν ξεπεράσει το ποσό της ανάθεσης που είναι 60.000 ευρώ. Η τελευταία άστοχη μελέτη που πληρώσαμε ήταν 70.000 ευρώ και δεν είχαν καταφέρει να πάρουν το “νομίμως” από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σήμερα που μιλάμε η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, περιμένουμε να το καθαρογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και εμείς θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση το έργου.
Σχετικά με το θέμα των κέντρων υγείας, αλλά και του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στον παραλιακό έδωσα απαντήσεις.
Βλέπω ένα Κέντρο Υγείας στην Πάργα με δύο γιατρούς και για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση όλο το χρόνο χρειάζεται άλλους δύο. Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταφέρει να λύσει αυτή την εξίσωση.
Είναι τρομακτικό αυτό που συζητάμε, καθώς υπάρχουν μόνο δύο γιατροί πού για δύο μήνες το καλοκαίρι η Πάργα έχει παραπάνω από 10.000 πληθυσμό.
Στο επιχείρημα ότι οι γιατροί αρνούνται να έρθουν, είπε πως δέχονται όμως όχι ως αναπληρωτές αλλά ως μόνιμοι.
Στο Καναλάκι το κέντρο υγείας είναι σε καλύτερη κατάσταση λειτουργεί σε 24ωρη βάση έχει νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς.
Εμείς θα φωνάζουμε οπουδήποτε και να σταθούμε ότι χρειάζονται δύο γενικοί γιατροί.
Αναφορικά με τον ποταμό Αχέροντα ο δήμαρχος Πάργας είπε πώς με τρεις παρεμβάσεις το ζήτημα του ΤΟΕΒ λύνεται.
Εμείς κάναμε μία παρέμβαση πριν ένα χρόνο και ολοκληρώνεται τώρα. Βγάλαμε ένα κομμάτι χρηματοδότησης για αγροτική οδοποιία κι άλλο ένα κομμάτι για να ποτίζουν τα χωράφια τους.
Πρέπει να πω όμως ότι τα δίκτυα είναι διαλυμένα οπότε ότι νερό βγαίνει από τα αντλιοστάσια χάνεται.
Το δεύτερο έχει να κάνει πως υπάρχει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση ο καθένας καταναλώνει ότι θέλει και βάζουν μία τιμή που έχουν συμφωνήσει και πληρώνουν.
Εμείς ως Δήμος θα επιδιώξουμε, άσχετα αν δεν είναι απόλυτα δική μας αρμοδιότητα, πρόκειται όμως για συμπολίτες μας και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα δίκτυα.
Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να βάλουμε μετρητές για την κατανάλωση, επίσης πρέπει να γίνει μία ρύθμιση με την ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έρχονται τόκοι και πανωτόκια και θα φτάσουμε κάποια στιγμή το καλοκαίρι να φωνάζουμε θα έρθει κάποιος και θα σας πει πάρτε και φέτος αλλά το χρέος θα είναι στο Θεό.
Μπορεί το χρέος να είναι ένα εκατομμύριο ευρώ πρέπει όμως να μπει σε ρύθμιση για να πληρώσουν οι άνθρωποι.
Σχετικά με το οδικό δίκτυο ο κ. Ζαχαριάς έκανε λόγο για το παραλιακό τόξο το οποίο είναι αδικημένο.
Σε όλη την Ήπειρο βλέπουμε την Πρέβεζα να είναι αποκομμένη από την Εγνατία, από την Ιόνια οδό και Ευτυχώς τώρα βλέπω ότι προχωράει το Αμβρακία Άκτιο, θα έρχεται στην Πρέβεζα όμως για να φτάσεις στη διασταύρωση της Πάργας είναι τα ίδια χάλια.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βγαίνει ότι θα δημοπρατηθεί η μελέτη Πάργας Μεσοπόταμου, μία μελέτη που χρειάζεται ωστόσο επικαιροποίησης. Επίσης δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα.
Όταν δεν έχεις ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, καθώς πρόκειται για Εθνική Οδό που μας ενώνει με την Ευρώπη.
Μιας και έρχονται οι βουλευτικές εκλογές οι τοπικοί βουλευτές πρέπει να δεσμευτούν στο κομμάτι αυτό Πρέβεζα-Διασταύρωση Πάργας.