Οι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής της Πάργας και του Φαναρίου συναντώνται κυρίως σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Πάργα και στο παραποτάμιο χωριό Γλυκή, το οποίο βρίσκεται στα όρια Θεσπρωτίας και Φαναρίου. Δύο προορισμοί με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα εκδηλώσεων.
Το χωριό Γλυκή τον Δεκαπενταύγουστο σμίγει τρεις νομούς, της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων αλλά και παραθεριστές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, με αφορμή το πανηγύρι που διοργανώνεται στη χάρη της Παναγίας.
Η Πάργα είναι ο δεύτερος μεγάλος σταθμός που πραγματοποιεί διήμερες εκδηλώσεις θρηκευτικού και ιστορικού χαρακτήρα. Στο νησάκι της Παναγίας 14 Αυγούστου στήνεται λαΪκό γλέντι με τοπική παραδοσιακή μουσική και 15 Αυγούστου κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο της «βαρκαρόλας» που αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των ιερών Κειμηλίων στην ελεύθερη πόλη της Πάργας.
Δύο σειρές από πλεούμενα από το Κάστρο και τα νησάκια Παυλούκες, στολισμένες με ενετικά φανάρια, φτάνουν στο λιμάνι, όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχεται με εορτασμούς και πυροτεχνήματα.
Δε λείπουν και άλλα μικρότερα πανηγύρια, όπως είναι το ημερήσιο πανηγύρι που στήνεται μπροστά στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας στο Σταυροχώρι Φαναρίου, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Αχέροντα.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας σειρά έχει η παραδοσιακή μουσική με ζωντανή δημοτική ορχήστρα να παίζει ηπειρώτικα τραγούδια, ενώ τα ψητά και τα ποτά είναι προσφορά των ίδιων των κατοίκων για το καλό της ημέρας.
Ο Δεκαπενταύγοστος με τα ήθη και τα έθιμά του είναι μεγάλος σταθμός στη διάρκεια του δωδεκάμηνου χρόνου, σφυρηλατεί την ελληνική σκέψη και συνείδηση, παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της χριστιανικής πίστης.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».