Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 καταγγέλουν ότι η πρόσβαση στον ιστότοπο της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) καθώς και σε άλλους βασικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, έχει μπλοκαριστεί.
Η HRW πρόκειται να ηγηθεί μιας συζήτησης στο Cop27 μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία, η ιστοσελίδα της οποίας είναι προσβάσιμη. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian, ο κατάλογος των αποκλεισμένων ιστότοπων περιλαμβάνει επίσης την πλατφόρμα blogging Medium, το μοναδικό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου, Mada Masr, και το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ, Al Jazeera.
Η ακτιβίστρια Αλεξάντρια Βιλασενιόρ που ηγείται της νεανικής οργάνωσης για το κλίμα , έγραψε στο Twitter: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί αποκλεισμένοι ιστότοποι στην Αίγυπτο στο #Cop27, που είναι δύσκολο για εμάς να εργαστούμε. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστοσελίδα μας @Earth_Uprising Medium, επειδή το Medium είναι μπλοκαρισμένο. Τα πρακτορεία ειδήσεων στα οποία αναφερόμαστε είναι επίσης μπλοκαρισμένα», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει δράση για το κλίμα χωρίς αλήθεια και ενημέρωση».
Οι παρατηρητές και οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη φοβούνται ότι ο αποκλεισμός των ιστότοπων αυτών, αποτελεί μέρος των προσπαθειών των αιγυπτιακών αρχών να διαχωρίσουν τις ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις για το κλίμα, από τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αιγυπτιακοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών ήραν προσωρινά την απαγόρευση των κλήσεων VoIP (Voice over Internet Protocol – Φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου) στην Cop27, όπως οι κλήσεις μέσω WhatsApp. Ωστόσο, οι αρχές άφησαν σε ισχύ ένα εξελιγμένο και ευρύ σύστημα αποκλεισμού ιστότοπων που θεωρούνται επικριτικοί για τις αιγυπτιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακτιβιστές της ελευθερίας του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των Qurium και Citizen Lab, έχουν τεκμηριώσει πώς η «τεχνολογία βαθιάς επιθεώρησης πακέτων» (deep packet inspection technology) που παρέχει η καναδική εταιρεία Sandvine, επιτρέπει στις αιγυπτιακές αρχές να μπλοκάρουν κατά βούληση διάφορους ιστότοπους.
«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε περίπου 700 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό περιορίζει σοβαρά την πρόσβαση σε πληροφορίες που πρέπει να συζητηθούν, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποτελεσματική δράση για το κλίμα απαιτεί περισσότερους ανθρώπους να εκφράζουν τις απόψεις τους, όχι λιγότερους», δήλωσε ο διευθυντής περιβάλλοντος της HRW, Ρίτσαρντ Πίρσχαουζ.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, το Αραβικό Δίκτυο για την Ενημέρωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Mada Masr ανέφεραν ότι 628 ιστότοποι. Λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα Cop27, η HRW αναφέρθηκε στην καταστολή του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, της ανεξάρτητης έρευνας καθώς περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δράση των ομάδων στο εσωτερικό της χώρας, φοβούμενες συλλήψεις ή κλείσιμο της οργάνωσής τους.
«Ένα άλλο εμπόδιο στην ανεξάρτητη έρευνα είναι ο σοβαρός περιορισμός της πρόσβασης στην πληροφόρηση», αναφέρει η HRW. «Αυτή η μαζική λογοκρισία, σε συνδυασμό με τις συστηματικές συλλήψεις και διώξεις δημοσιογράφων, έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση σε πληροφορίες και ρεπορτάζ γύρω από θέματα που θεωρούνται απαγορευμένα από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων».
ΠΗΓΗ: Guardian, ertnews.gr