Από τις αρχές της άνοιξης στην περιοχή του Φαναρίου ξεκινά το “κυνήγι” του αγριοσπάρραγγο που πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.
Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις σε ολο το Δήμο της Πάργας τα άγρια σπαράγγια θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα.
Η συλλογή του είναι κάτι σαν την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Ένας κρυμμένος θησαυρός με τόση μεγάλη θρεπτική αξία, όση ο χρυσός.
Τα άγρια σπαράγγια φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη, κοντά σε θάμνους και σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Είναι πικρά και καλό είναι να μην τα δοκιμάσετε ωμά γιατί είναι ελαφρώς τοξικά.
Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.