Αυτό το έχει επισημάνει πολλές φορές με ρεπορτάζ και άρθρα του ο «Πρωινός Λόγος», τώρα αποτυπώνεται και από κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν η Kapa Research και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, από την οποία προκύπτει ότι ένας στους δύο Έλληνες σκέφτονται ή σχεδιάζουν να φύγουν τα παιδιά τους από τον τόπο τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 σε ένα και ενισχυμένο δείγμα 1.639 ατόμων από τέσσερις περιφέρειες ενδιαφέροντος, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ιωάννινα και Κρήτη. Οι βασικοί λόγοι- με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους- που επικαλούνται όσοι ρωτήθηκαν στην Ήπειρο, είναι η ακρίβεια και οι οικονομικές δυσκολίες.
Συνολικά οι βασικές αιτίες της δημογραφικής «αιμορραγίας» κατά σειρά, είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας που να προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση, η έλλειψη προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης, οι νέοι επιλέγουν να μη κάνουν παιδιά, υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες ατομικής και κοινωνικής εξέλιξης, δεν είναι ελκυστική η ζωή για έναν νέον άνθρωπο.
Αυτό πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως του τόπου που μένουν, θεωρούν ότι είναι πιο αδικημένοι σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν στην υπόλοιπη χώρα.
Το 52% απάντησε «Σίγουρα Ναι / Μάλλον Ναι» στο ερώτημα «Οι υποδομές στην περιοχή σας υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα» και το 50% απαντά «Σίγουρα Ναι / Μάλλον Ναι» στην άποψη ότι «Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να εξελιχθούν κοινωνικά και επαγγελματικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα». Το αίσθημα της… αδικίας είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία και η υπόλοιπη Ελλάδα (πλην Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κρήτης). Στις αντίστοιχες περιοχές εντοπίζονται υψηλά ποσοστά και όσον αφορά τις σκέψεις για το κύμα της μεγάλης φυγής και την ανεργία..
Επίσης, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 22%, σκέφτεται ή σχεδιάζει να μετακομίσει από τον τόπο κατοικίας του, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 50% όταν η ίδια ερώτηση αφορά τα παιδιά του.
Για ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που σχεδιάζουν να μετακομίσουν (46%) ο λόγος είναι η υποβάθμιση του τόπου διαμονής. Επομένως, διαφαίνεται να καλλιεργείται ένα σημαντικό κύμα φυγής, το οποίο θα απασχολήσει μελλοντικά τη χώρα.
Τέλος, αναδεικνύεται μια σύμπνοια στις απαντήσεις αναφορικά με το επίπεδο διοίκησης που καλείται να λύσει τα προβλήματα, καθώς η πλειοψηφία των ερωτώμενων αναφέρει ότι η κεντρική κυβέρνηση όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την ευθύνη τόσο για τη δημιουργία των προβλημάτων όσο και για την επίλυσή τους.
Οι τοπικοί φορείς εξουσίας θεωρείται ότι μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη και την προοπτική μιας περιοχής, οπότε και αποτελούν βασικούς πυλώνες στο σχεδιασμό της στρατηγικής για την αντιστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης.